Skip to main content.
21/11/2011

Μπορεί να σωθεί η ευρωζώνη; - του Παναγιώτη Λαφαζάνη

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΝΑ "ΤΥΠΩΝΕΙ" ΕΥΡΩ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η ευρωζώνη έχει ήδη μεταβληθεί σε σωρούς «ερειπίων», χωρίς να μπορούν ούτε και τώρα να αντλήσουν τα κατάλληλα συμπεράσματα οι πρωταγωνιστές και οι «κομπάρσοι» της «μεγάλης συναίνεσης» του ευρώ στη χώρα μας.

Μπορεί, άραγε, αυτή η, σχεδόν, κατεδαφισμένη ευρωζώνη, της οποίας τα «συντρίμμια» φθάνουν πλέον έως τις χώρες του σκληρού πυρήνα της, να αναστηλωθεί,  έστω όπως-όπως, την ύστατη στιγμή;

Πάνω στα «χαλάσματα» του ευρώ, ένα ευρύ μπλοκ κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της Γαλλίας, πιέζει αφόρητα τη Γερμανία να αποδεχτεί την υποτιθέμενη «μαγική» κίνηση «σωτηρίας» της ευρωζώνης: να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να «τυπώσει» χρήμα, προκειμένου να προβεί σε αθρόα ευνοϊκή δανειοδότηση των πληττόμενων χωρών.

Η ΕΕ έχει διχαστεί σκληρά επί του θέματος και μια σφοδρή διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία διαιρεί κάθετα τον ευρωενωσιακό χώρο.

ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΤΥΠΩΣΕΙ" ΕΥΡΩ Η ΕΚΤ;

Τι θα γίνει τελικά;

Θα υποχωρήσει η Γερμανία;

Και αν ενδώσει, με ποιους όρους θα το πράξει; Και θα είναι διέξοδος για την ευρωζώνη να κόβει χρήμα η ΕΚΤ για να δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους κράτη-μέλη;

Οι προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η Γερμανική στάση επί του θέματος το επόμενο διάστημα δεν είναι εύκολες.

Το Γερμανικό κατεστημένο ήδη βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Αν αφήσει την ευρωζώνη να διαλυθεί, διακυβεύονται ζωτικά Γερμανικά συμφέροντα!

Αν σκεφτεί να επιτρέψει εκτεταμένη εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ, θα συναντήσει μεγάλες πολιτικές δυσκολίες, θα βρεθεί αντιμέτωπο με Γερμανικά μονεταριστικά στερεότυπα και πιθανότατα, σε δεύτερη φάση, με μείζονες κινδύνους.

Ένα, πάντως, είναι βέβαιο: αν η Γερμανία, πράγμα αρκετά δύσκολο, δώσει «πράσινο φως» στη νομισματική χρηματοδότηση χρεών, με εκείνη ή την άλλη μορφή, από την ΕΚΤ, αυτό θα γίνει μόνο αν τεθεί παράλληλα η «Γερμανική μπότα» σε μια σκληρή ενοποίηση βασικών πτυχών της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει, όχι μόνο κηδεμονία, αλλά και, σχεδόν, «αιώνια» κοινωνική λεηλασία!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!

Θα δώσει, όμως, διέξοδο στην κρίση της ευρωζώνης ένας νέος ρόλος της ΕΚΤ, που θα της δίνει τη δυνατότητα να προβεί στη νομισματική χρηματοδότηση του χρέους;

Πολύ φοβούμαστε ότι στην καλυτέρα των περιπτώσεων, κατά την οποία η ΕΚΤ θα προβεί σε δανεισμό των κρατών-μελών, όχι με ένα αργό και διστακτικό ρυθμό, αλλά με ταχεία και αθρόα επέμβαση (πράγμα αρκετά μη πιθανό!), οι όποιες θετικές επιπτώσεις θα είναι αρκετά βραχυπρόθεσμες και μάλλον θα μοιάζουν με «τεχνητή αναπνοή» ή ασπιρίνες!

Κι αυτό διότι μια αθρόα χρηματοδότηση κρατών-μελών από την ΕΚΤ θα προκαλέσει άλλου είδους παρενέργειες, αφού θα προσπαθεί να γεμίσει ένα βαρέλι δίχως πάτο, ενώ θα προκαλεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις, ίσως και στασιμοπληθωρισμό και νέες, μάλλον, πιο αχαλίνωτες κερδοσκοπικές επιθέσεις!

Πέραν αυτού, οι ανάλογες μεθοδολογίες εκτεταμένης προνομιακής χρηματοδότησης του κράτους, που χρησιμοποιούνται από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, δε φαίνεται να δίνουν διεξόδους στην κρίση της «υπερδύναμης», παρότι το δολάριο έχει το πλεονέκτημα να παραμένει κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με αποτέλεσμα οι συνέπειες από τη συνεχή εκτύπωση του να επιρρίπτονται κυρίως στον υπόλοιπο κόσμο!

Δεν θα δώσει, επίσης, απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης η έκδοση, εκείνης ή της άλλης μορφής, ευρωομολόγων με την εγγύηση της ΕΚΤ ή οποιασδήποτε μορφής φερέγγυου εκδότη με βαθμολόγηση ΑΑΑ.

Και δεν θα δώσει απάντηση, διότι σιγά - σιγά θα αρχίσει να αναρριχάται σε μη αποδεκτά επίπεδα και το επιτόκιο των ευρωομολόγων! Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός!

Η κρίση της ευρωζώνης είναι κρίση συστημική και επομένως ανυπέρβλητη κάτω από νεοφιλελεύθερες και καπιταλιστικές συνθήκες!

Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Και η Ελλάδα; Τι κάνει η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη ώρα;

Δυστυχώς, οι κυρίαρχοι συγκυβερνητικοί, υπό τον Λ. Παπαδήμο, κύκλοι αξιοποιούν το ευρώ και την ευρεία «ευρω-συναίνεση» για να εκτοξεύουν μια πρωτοφανή «ευρώ-τρομοκρατία», προκειμένου να εφαρμόσουν την απαράδεκτη και εκτός τόπου και χρόνου συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να προωθήσουν νέα μνημόνια λεηλασίας!

Είναι τραγωδία και ιστορική ειρωνεία ότι την ώρα που η ευρωζώνη αποσυντίθεται, το ελληνικό αστικό κατεστημένο τρέμει και τρομοκρατεί με την έξοδο από το ευρώ!

Αυτή την ώρα, η Αριστερά χρειάζεται όσο ποτέ να συμπαραταχθεί και να θέσει ως πρώτη, άμεση προτεραιότητα την ανάγκη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει δύο θεμελιώδεις κατευθύνσεις:

Πρώτον: τη συνεργασία με όλες τις αριστερές δυνάμεις της ευρωπεριφέρειας για διάλυση του ευρώ, προοδευτικές εξελίξεις σε κάθε επί μέρους χώρα και την ανατροπή της ΕΕ ως σύνολο, για μια διαφορετική προοδευτική και σοσιαλιστική Ευρώπη.

Δεύτερον: την άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, ως συστατικά στοιχεία ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας!

Η έξοδος από το ευρώ ασφαλώς δεν είναι «πανάκεια», αλλά συνιστά απαραίτητο βήμα για τη συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση και προοδευτικούς μετασχηματισμούς.

Αν η ευρωζώνη, τυχόν, διαλυθεί και δυνάμεις του αστικού κατεστημένου διαχειριστούν την αναγκαστική επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι η χώρα θα βαδίσει σε θετικούς δρόμους.

Σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης και αναγκαστικής προσφυγής σε εθνικό νόμισμα, τότε, ακόμα περισσότερο, ο τόπος έχει ανάγκη από τη συμπαράταξη της Αριστεράς και μια προοδευτική κυβέρνηση για μια νέα πορεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαία έξοδος της χώρας από το ευρώ θα αποβεί θετική και ελπιδοφόρα μόνο όταν διευθύνει αυτή την υπόθεση μια προοδευτική κυβέρνηση, με επίκεντρο τη συμπαραταγμένη Αριστερά και στο πλαίσιο εφαρμογής ενός προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής κατεύθυνσης!

Παναγιώτης Λαφαζάνης

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5547:eurozone&catid=73:dr-apergies&Itemid=280