Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/07/2002

Μήνυμα του Συνασπισμού για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ο Συνασπισμός χαιρετίζει την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της επτάχρονης δικτατορίας.

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά, η χώρα χρειάζεται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ικανές να δώσουν και πάλι ελπίδα στους πολίτες, συνοχή στην κοινωνία και αξιοπιστία στην πολιτική.

Η πτώση της χούντας και η σταθερή αποκατάσταση και λειτουργία της Δημοκρατίας αποτελούν κατάκτηση. Δυστυχώς όμως αυτή η κατάκτηση δεν συνοδεύτηκε και από την ήττα αναχρονιστικών δομών και συντηρητικών αντιλήψεων.

Οι βασικές πολιτικές επιλογές που προωθήθηκαν από το 1974, στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής στην κυβέρνηση, κινούνται κατά βάση σε δεξιόστροφη τροχιά, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν αποδυναμώσει ανησυχητικά την κοινωνική συνοχή.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι αδύνατον να ξεπεραστεί με κινήσεις αναπαλαίωσής του, στο πλαίσιο του αδιέξοδου μεταπολιτευτικού σκηνικού. Είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών, η ριζική αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων με την ενίσχυση της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς για την αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα απαλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας από πράξεις που δηλητηρίαζαν το δημόσιο βίο. Η δημοκρατία μας, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, αποδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση ισχυρή και θα αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρή μετά την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Η δημοκρατική κοινή γνώμη δεν θα ανεχθεί την προσπάθεια σπίλωσης της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα, ΄όπως επίσης την μετατροπή από ορισμένα κέντρα της υπόθεσης εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων σε ευνοϊκό πεδίο για συρρίκνωση του κατακτημένου πλαισίου δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή μόνο όταν ανανεώνεται και εμπλουτίζεται από τις αξίες της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της λαϊκής συμμετοχής. Σε αντιδιαστολή με το αποστεωμένο, συντηρητικό και αυταρχικό πολιτικό σύστημα, αλλά και με τις τάσεις συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου