Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2011

Δήλωση Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με αφορμή την ανακοίνωση του θανάτου της Ντανιέλ Μιτεράν

Η Ντανιέλ Μιτεράν, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, δεν υπήρξε ποτέ μια συμβατική Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Ξεχώριζε πάντα για τις πεποιθήσεις και τους αγώνες της στο πλευρό εκείνων που δεν είχαν φωνή και υψηλούς προστάτες. Των Κούρδων, των Θιβετιανών ή των Ζαπατίστας. Δεν δίσταζε, προς μεγάλη απογοήτευση του διπλωματικού κατεστημένου, να αγνοήσει το πρωτόκολλο και να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο ή τον κομαντάτε Μάρκος.

Μέσα από την οργάνωσή της, France Libertés, δραστήρια μέχρι το τέλος της ζωής της, υποστήριζε πάντα τους αγώνες των λαών, την προάσπιση οικολογικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα το δημόσιο αγαθό του νερού και κατήγγειλε συστηματικά "έναν καπιταλισμό που αυτοκαταστρέφεται, θύμα του ολοκληρωτισμού του και της περιφρόνησής του προς τις μη εμπορευματικές ανθρώπινες αξίες". Αγωνίστριες σαν τη Μιτεράν, με τις δυνατές κι αδύνατες πτυχές τους, πλουτίζουν τα κινήματα για τα κοινωνικά και οικολογικά δικαιώματα, λειτουργώντας ως έμπνευση για δράση, κάτι που χρειαζόμαστε επειγόντως σήμερα.

To Γραφείο Τύπου