Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2011

Τι απαντούν η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών για την «υπόθεση Καπελέρη»;

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με ερώτησή του, την κλήση του γενικού γραμματέα  του Υπουργείου Οικονομικών κ.  Καπελέρη  από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Μουζακίτη για κατάθεση. Ο κ. Καπελέρης φέρεται να ελέγχεται ποινικά για το αδίκημα της απιστίας, εξαιτίας εγκυκλίου που ο ίδιος εξέδωσε «παγώνοντας» την επιβολή προστίμων σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων που φέρεται να εισηγήθηκε ο προσφάτως παραιτηθείς από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Σπινέλης.

Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά αν οι ενέργειες του κ . Καπελέρη που ερευνά η δικαιοσύνη, έγιναν με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η νέα τρικομματική κυβέρνηση της ουσία της υπόθεσης προκειμένου να εισπραχθούν τα πρόστιμα από τους παραβάτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον  κ. Υπουργό  Οικονομικών

Θέμα: Κλήση ως υπόπτου για την διάπραξη αδικήματος του γ. γραμματέα του Υπ. Οικονομικών κ. Καπελέρη από τον οικονομικό Εισαγγελέα  κ. Μουζακίτη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο  πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και νυν γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Καπελέρης εκλήθη από τον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη να καταθέσει την Παρασκευή ως ύποπτος για διάπραξη αδικήματος. Οι καταγγελίες αφορούν, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «πάγωμα» είσπραξης προστίμων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αφορμή αποτέλεσε εγκύκλιος που είχε εκδώσει ο κ. Καπελέρης τον περασμένο Αύγουστο με την οποία ζητούσε την αναστολή είσπραξης προστίμων από χιλιάδες χρήστες του συστήματος «Ήφαιστος» και συγκεκριμένα, επιχειρήσεις πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες έπρεπε να υποβάλουν στοιχεία για τον όγκο του πετρελαίου που είχαν διαθέσει στην αγορά εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, το «πάγωμα» των προστίμων έγινε γιατί θα ακολουθούσε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ειδικότερη ρύθμιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που έκανε λόγο για «παραμηχανισμό» εντός του υπουργείου που εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε την διαδικασία για την είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων, προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι' αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά.

Από το σύστημα είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις που αφορούν πλέον των 3.500 επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις αυτές, μετά από αίτημα των φορέων ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις.

Τα καταγγελλόμενα στον Τύπο μάλιστα συνέδεαν την δήλωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη και δράση του «παραμηχανισμού».

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Σπινέλης εκλήθη ως μάρτυρας και κατέθεσε στον οικονομικό Εισαγγελέα, και φέρεται να προσκόμισε στο εισαγγελικό γραφείο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», με βάση την κατάθεση του Διομήδη Σπινέλη στην εισαγγελία Εφετών, το υπουργείο Οικονομικών δεν εισέπραξε πρόστιμα από επώνυμους ιδιοκτήτες εταιρειών πετρελαιοειδών παρότι είχαν βεβαιωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προσκομίζοντας μάλιστα ενώπιον του εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που φέρεται να είχε υποβάλλει στον κ. Καπελέρη χωρίς εκείνος να τα διαβιβάσει, όπως όφειλε, στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλη η επίσημη αιτιολογία από τον κ. Καπελέρη ήταν ότι επίκειται προώθηση νομοθετικής διάταξης και γι' αυτό δεν διαβίβασε τα στοιχεία.

Σημειωτέον ότι, με βάση τα δημοσιεύματα, το επίμαχο συνολικό ποσό από τα πρόστιμα φθάνει ή και ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί

•    Ο κ. Καπελέρης «πάγωσε» τα πρόστιμα κατʼ εντολή ή σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών;  Ήταν ενήμερη η κυβέρνηση για τη μη είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα;

•    Εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η πράξη αναστολής είσπραξης προστίμων, από παραβάτες, την στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά έσοδα εξαπολύοντας άγρια φοροεπιδρομή στους έλληνες πολίτες;  Τρεις μήνες μετά το πάγωμα των προστίμων έχει εκδοθεί η επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

•    Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει τους παραβάτες χρήστες του συστήματος «Ήφαιστος» με βάση τον ισχύοντα κανονισμό ή ακυρώνοντας τον με πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Αν ισχύει το δεύτερο, έχει ετοιμαστεί αυτή η πράξη και έχει εγκριθεί από τα αναγκαία κυβερνητικά όργανα καθώς και τα αρμόδια νομικά όργανα του κράτους;

•    Ποιο το ύψος  του συνόλου των προστίμων που επιβλήθηκαν;  Έχει έως σήμερα, εισπράξει κάποιο ποσό το δημόσιο ταμείο;

•    Σχετίζεται η παραίτηση του κ. Σπινέλη, ο  οποίος προσκόμισε σχετικά με επώνυμους ιδιοκτήτες εταιριών στοιχεία στον κ. Καπελέρη, με  την  αναστολή είσπραξης προστίμων που αποφάσισε ο κ. Καπελέρης;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης