Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/11/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον ΒΗΜΑ FM

(Πρωινές Διαδρομές: Βασίλης Αδαμόπουλος, Σωτήρης Ξενάκης)


-    Να ξεκινήσουμε από τα πολύ επίκαιρα, τα της πρώτης γραμμής. Να ξεκινήσουμε από αυτό το περίφημο θέμα της 6ης δόσης που φαίνεται ότι βαίνει προς αίσιο τέλος μετά την επιστολή του κ. Σαμαρά. Αλήθεια εσείς κ. Πρόεδρε πως είδατε αυτήν την επιστολή;

Ήταν μια θλιβερή εξέλιξη όλο αυτό . Εγώ είχα πει από την αρχή ότι το θέμα δεν ήταν αν τελικά θα υπογράψει ή αν θα στείλει επιστολή ότι τελικά θα διαπράξει αυτό το έγκλημα εννοώ ότι η ψήφιση αυτής της δανειακής σύμβασης είναι μια κρίσιμη επιλογή κι έχει ιστορική ευθύνη όποιος την αναλαμβάνει. Και μιλώ για έγκλημα διότι δένει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό για τις επόμενες δεκαετίες ιδιαίτερα μετά και τα όσα έχουμε αποκαλύψει σε σχέση και με την μετατροπή του δικαίου για το σύνολο του χρέους στο αγγλοσαξονικό δίκαιο που είναι υπέρ του πιστωτή.

Λέω όμως ότι αυτή είναι μια θλιβερή εξέλιξη, διότι τελικά αποδεικνύεται ότι οι πιστωτές μας και οι εταίροι μας, μετά τις απαιτήσεις τους να καταργηθεί ουσιαστικά στην Ελλάδα η Δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία, έχουν και απαίτηση να εκμηδενίσουν το κύρος των πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι με αυτήν την διαδικασία εν πολλοίς, ουσιαστικά ο κύριος Σαμαράς, αναγκάζεται να χάσει το πολιτικό του κύρος. Βεβαίως θα μου πείτε ότι αυτό είναι δικό του πρόβλημα, αλλά αν το δει κανείς σφαιρικά είναι ένα πρόβλημα για την πολιτική ζωή αυτής της χώρας.

-    Κύριε Τσίπρα όμως η ΝΔ και ο κύριος Σαμαράς ισχυρίζονται ότι με την κίνησή τους αυτή ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Με αυτήν την αναφορά του στην «τροποποίηση» θεωρούν στην ΝΔ ότι αυτό το οποίο έκαναν ήταν ότι χωρίς να δώσουν τίποτε επιπλέον, πήραν τη δυνατότητα να προχωρήσει μια νέα κυβέρνηση και ότι αυτό ταυτόχρονα αποτρέπει και τη χρεοκοπία.

Τι θα έλεγαν στην ΝΔ;  Θα έλεγαν ότι όλα όσα ξόρκιζε ο κύριος Σαμαράς πριν από λίγες μέρες, τώρα τα υπογράφει κιόλας; Ότι έκανε «δήλωση μετάνοιας»; Κάτι θα έβρισκαν να πουν. Η ουσία είναι ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε 15-20 ημέρες, ο κύριος Σαμαράς οδηγήθηκε σε μετατοπίσεις στην πολιτική του οι οποίες είναι μετατοπίσεις 180 μοιρών.

Κι εγώ αν θυμάστε καλά, μόλις αποδέχτηκε εκείνες της ημέρες της κρίσης ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι όταν κανείς κάνει την πρώτη υποχώρηση,  κάνει και τη δεύτερη, θα κάνει και την τρίτη γιατί ο δρόμος μετά είναι ένας δρόμος ολισθηρός.

-    Αναρωτιούνται πολλοί, αλήθεια τι θα γινόταν αν δεν είχε υπογράψει ο κύριος Σαμαράς; Κι επειδή παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον  την επιχειρηματολογία σας τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις συνέπειες της δανειακής σύμβασης στην εθνική μας κυριαρχία στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας πραγματικά αναρωτιέμαι τι ακριβώς προτείνετε εσείς; Δηλαδή να μην πάρουμε αυτά τα χρήματα; Να φύγουμε από το ευρώ; Να γυρίσουμε πάλι στη δραχμή; Τι ακριβώς;

Με πολλή σαφήνεια θα σας απαντήσω. Προτείναμε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές και ο ελληνικός λαός να είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει με ποιες πολιτικές θα βγούμε από την κρίση. Διότι ακόμα κι αν κάποιοι εκτιμούν ότι μόνο αυτή είναι η λύση, αρμόδιοι για να το αποφασίσουν αυτό είναι οι έλληνες πολίτες, ο ελληνικός λαός.

Σε σχέση με την περιβόητη αυτή 6η δόση για την οποία έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Ξέρετε, αυτή η συζήτηση γίνεται κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμού που αναπαράγεται εν πολλοίς και από τα ΜΜΕ σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα ήθελα να επισημάνω για τους ακροατές σας αν δεν παίρναμε την 6η δόση, δε θα είχαμε λεφτά για τους τόκους και για τα χρεολύσια. Όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Με βάση τον προϋπολογισμό, που δεν τον ψηφίσαμε εμείς, τον ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά είναι ο ισχύων προϋπολογισμός για το ελληνικό κράτος, για την ελληνική οικονομία. Μέχρι το τέλος του 2012, έχουμε να λαμβάνουμε ως κράτος, και εννοώ το δημόσιο ταμείο περίπου 12 δις από φορολογικά έσοδα. Οι μισθοί και οι συντάξεις ξέρετε πόσο είναι; Είναι περίπου 3,8 δις. Ας πούμε 4 δις οι μισθοί και οι συντάξεις και άλλα 3 δις τα έξοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία 7 στο σύνολό τους. 12 δις είναι τα φορολογικά έσοδα. Άρα λοιπόν λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις υπάρχουν. Δεν υπάρχουν λεφτά για τους τόκους και για τα χρεολύσια.

Αλλά πείτε το έτσι όσοι δημιουργείτε αυτήν την κρίσιμη αναστάτωση στον κόσμο και τον κρίσιμο εκβιασμό ότι δε θα έχουμε λεφτά. Ναι, δε θα έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε  τόκους και χρεολύσια. Αυτή είναι η αλήθεια.

Θα μου πείτε, εύκολο είναι αυτό που λες; Όχι δεν είναι εύκολο αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Να ξέρει ο πολίτης, ο συνταξιούχος ότι το πρόβλημα δεν είναι ο δικός του ο μισθός, το πρόβλημα είναι ότι οι πιστωτές μας δε θα έχουν να πάρουν τα λεφτά τους.

-    Κύριε πρόεδρε, επειδή λέτε ότι είναι 12 δις από τα οποία τα 7 είναι οι πραγματικές ανάγκες τα άλλα 5 είναι τοκοχρεολύσια, και 12 δις θα έχουμε φορολογικά έσοδα, σας λέω τώρα εγώ πιστεύετε ότι ο κόσμος σε περίπτωση που την Τρίτη ακούσει ή άκουγε ότι δε θα πάρουμε τελικά την 6η δόση θα πήγαινε για παράδειγμα να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις κανονικά για να υπάρχουν έσοδα;

Τι εννοείτε; Ούτως ή άλλως θα τις εκπλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις του και ήδη αυτές οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται και θα εκπληρώνονται. Διότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή αν μου επιτρέπετε, δεν είναι ότι ο κόσμος δεν πληρώνει. Ο κόσμος πληρώνει και με το παραπάνω.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια άλλου είδους ιδιότυπη στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου προς σε όλους αυτούς στους οποίους χρωστά. Βεβαίως εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι όλες αυτές είναι εύκολες αποφάσεις. Εγώ σας έδωσα αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί θεωρώ ότι η 6η δόση, ούτε εγώ ισχυρίζομαι ότι ξέρετε η πιο εύκολη λύση στον κόσμο είναι να πούμε ότι δεν τη θέλουμε. Σας το έδωσα όμως αυτό το παράδειγμα για να σας αποδείξω, ότι η 6η δόση αποτελεί εδώ και πολλούς μήνες ένα εργαλείο εκβιασμού το οποίο βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών μας αλλά και στα χέρια των κυβερνήσεων οι οποίες αποφασίζουν πολιτικές ερήμην του ελληνικού λαού.

Διότι από πότε συζητάμε για το αν θα την πάρουμε την 6η δόση;

-    Από τον Αύγουστο.

Από τον Αύγουστο που έλεγαν «μέσα Σεπτέμβρη τελειώνει», προφανώς δεν τελείωσε «μέσα Οκτώβρη, μέσα Νοέμβρη» μέσα Δεκέμβρη θα φτάσουμε τελικά!

Άρα λοιπόν με αυτήν την λογική, κι επειδή θα υπάρξει και 7η και 8η δόση μετά δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία. Σε κάθε δόση θα μας ζητάνε κάτι το οποίο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

-    Κύριε πρόεδρε, εγώ θα επιμείνω στο προηγούμενο ερώτημά μου. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη;

Νομίζω ότι η τοποθέτησή μας ως προς αυτό ήταν σαφής και είναι σαφής. Η Ελλάδα οφείλει να εξαντλήσει κάθε θετικό προνόμιο που μπορεί να έχει από την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εξαντλήσει κανένα θετικό και μόνο αρνητικά εισπράττει.

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει, ανεξαρτήτως του αν ο κύριος Σαρκοζί θεωρεί ότι μπήκαμε με το σπαθί μας ή όχι είμαστε ένα ισότιμο μέλος, κι ως ισότιμο μέλος αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και πλεονέκτημα το οποίο δεν έχουμε αξιοποιήσει. Το γεγονός ότι αν εμείς καταρρεύσουμε οικονομικά τότε ως ντόμινο θα καταρρεύσει και ολόκληρη η Ευρωζώνη. Και μη με βάλετε να το αναλύσω αυτό, έχει φανεί άλλωστε από τις τελευταίες εξελίξεις. Μόνο και μόνο από την αντίδραση που είχαν στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα  -ανεξάρτητα του λόγου για τον οποίο την έκανε- ώστε μέχρι και ο Ομπάμα βρέθηκε από τις ΗΠΑ στις Κάννες να μιλά για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Άρα λοιπόν, στο ερώτημά σας εγώ θα απαντήσω στο ερώτημά σας, λέγοντάς ότι στην Ευρωζώνη να είμαστε για να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία μπορεί να είναι πλεονεκτήματα για τον ελληνικό λαό. Όχι όμως να είμαστε για να υφιστάμεθα μια διαρκή, παρατεταμένη και αργόσυρτη κόλαση.

Διότι αν το δίλημμα κύριε Αδαμόπουλε και κύριε Ξενάκη είναι ευρώ της κοινωνικής λεηλασίας ή δραχμή της κοινωνικής καταστροφής εμείς σε αυτό το δίλημμα δεν έχουμε κανένα λόγο να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο. Εμείς δε θέλουμε την κοινωνική καταστροφή. Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, μια άλλη προοπτική για τον ελληνικό λαό. Κι αυτό μας αξίζει, γι αυτό πρέπει να παλέψουμε.

-    Να σας ζητήσω μια εκτίμηση. 19 Φεβρουαρίου, θεωρητικώς θα έχουμε εκλογές.

Είστε σίγουρος;

-    Όχι, όχι. Γι αυτό λέω «θεωρητικώς».  Τη δική σας εκτίμηση ζητώ. Θα έχουμε κάπου εκεί κοντά εκλογές ή θα επιδιώξουν κάποιοι , ο βίος αυτής της κυβέρνησης να παραταθεί γιατί ακούγονται και αυτές οι φωνές.

Κατʼ αρχήν να πω ότι ο ιδρυτικός σκοπός αυτής της κυβέρνησης έχει πια εκλείψει. Διότι ο ιδρυτικός σκοπός ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Και είναι στον αέρα διότι ούτε το TSI προχωράει επαρκώς, διότι οι τράπεζες ζητάνε 8% επιτόκιο κάτι το οποίο ουσιαστικά ακυρώνει τα όποια οφέλη από το κούρεμα, είναι στον αέρα γιατί η Ιταλία φλέγεται. Είναι στον αέρα γιατί ο πυρήνας της Ευρωζώνης φλέγεται συνεπώς έχω την αίσθηση ότι δεν έχει πια κανένα λόγο αυτή η κυβέρνηση η οποία υποτίθεται λέω σχηματίστηκε για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη. Άρα για να μιλήσουμε επί της ουσίας, μάλλον δε σχηματίστηκε γι αυτό κυβέρνηση. Σχηματίστηκε για να υλοποιήσει τις όποιες αποφάσεις, όχι την απόφαση της 26ης, χωρίς πρωτίστως να έχουμε οδηγηθεί στη λαϊκή ετυμηγορία διότι αυτό το φοβούνται.  Το φοβούνται κυρίως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, το φοβούνται και για την Ιταλία όχι μόνο για την Ελλάδα, να μην έχουμε κι αυτήν την αίσθηση ότι μόνο εναντίων της Ελλάδας είναι.  Και φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία γιατί φοβούνται ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τα πράγματα. Να αλλάξουν οι πολιτικές, να ανέβει ενδεχομένως εκλογικά η Αριστερά, να έρθουν άλλα κόμματα τα οποία δε θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

Εγώ αν θέλετε θα κάνω και μια πρόβλεψη. Μετά και την τελευταία εξέλιξη, εννοώ την επιστολή του κυρίου Σαμαρά και τις διαρκείς υποχωρήσεις του, νομίζω ότι είναι πια δεδομένο και μετά τους πανηγυρισμούς του Βερολίνου ότι στην επιστολή αυτή δε γίνεται κουβέντα για εκλογές, έχω την αίσθηση ότι οι εκλογές θα πάνε αργότερα από τις 19 Φλεβάρη. Δε ξέρω πόσο αργότερα. Πάντως είναι βέβαιο ότι όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη και θα διαρκεί για πολύ διότι οι πολιτικές τους δε λύνουν το πρόβλημα αντίθετα το οξύνουν, τόσο θα απαιτούν να μην προχωρά ομαλά ο πολιτικός βίος της χώρας που είναι στο στόχαστρο και θα απαιτούν κυρίως την άρση ή τον εκφυλισμό της Δημοκρατίας και αυτό είναι ίσως το χειρότερο.

To Γραφείο Τύπου