Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2011

Συνέντευξη Π.Σκουρλέτη, υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «Κόκκινο 105,5» (Μπ. Μιχαλοπούλου)


-    Καλημέρα κ. Σκουρλέτη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το δικό σας σχόλιο για την επιχείρηση σήμερα των ΜΑΤ στα γραφεία της ΔΕΗ στον Χολαργό, την προσπάθεια να σπάσει την κατάληψη των εργαζομένων.

Νομίζω ότι έχει γίνει πια πλήρως κατανοητό από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ότι η μνημονιακή πολιτική, η πολιτική που ισοπεδώνει κυριολεκτικά την κοινωνία είναι η δίδυμη αδελφή της καταστολής και του αυταρχισμού. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιχείρηση βίαιης αντιμετώπισης μιας πλήρως νομιμοποιημένης στη συνείδηση της κοινωνίας πράξης αντίστασης απέναντι σε μια πολιτική, η οποία με ωμό, εκβιαστικό τρόπο πάει να επιβάλλει ένα αντισυνταγματικό μέτρο. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι και σε αυτούς που βρίσκονται αυτή την ώρα εκεί και σε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέσα από δημοτικές κινήσεις, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, μέσα από πρωτοβουλίες προσπαθούν να αντισταθούν απέναντι σε αυτή την βάρβαρη και εξοντωτική πολιτική.

-    Από τη μία έχουμε αυτή τη βάρβαρη και εξοντωτική πολιτική, από την άλλη επιμονή σε αυτήν ακριβώς την πολιτική, που όλα τα στοιχεία να δείχνουν, τα πάντα δείχνουν ότι είναι αδιέξοδη και καταστροφική, και αναφέρομαι και στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ που αποτελεί επί της ουσίας ομολογία του αδιεξόδου αυτής της πολιτικής, έρχομαι και σε όσα γίνονται στην Ευρώπη, έχουμε μια γερμανίδα καγκελάριο να απορρίπτει τα ευρωομόλογα ακόμα και με δημοσιονομική πειθαρχία, ποια είναι η άποψή σας για όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα και έξω κ. Σκουρλέτη;

Νομίζω πως πολύ σωστά έχουμε πει το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα πολύ νωρίτερα αλλά τώρα νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν συνεχίσει στο δρόμο του νεοφιλελευθερισμού, στο δρόμο αυτής της πολιτικής η οποία γεννάει φτώχεια, λιτότητα, είναι βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπη πολύ σύντομα με το ενδεχόμενο της αποδόμησής της και της διάλυσής της.

Νομίζω πως πολύ σωστά η δικιά μας η Αριστερά διαμορφώνει τη δικιά της απάντηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Θέλω να σταθώ λίγο στην πρόταση γύρω από το θέμα του ευρωομόλογου. Και να πω αυτή τη στιγμή ότι η διεκδίκηση του ευρωομόλογου έχει μια τεράστια αξία ως προς το εξής. Αποτελεί μια δομική αλλαγή διότι απονομιμοποιεί την πολιτική της λιτότητας. Μπορεί αυτή τη στιγμή η κα Μέρκελ να προσπαθεί να το εντάξει στη δικιά της λογική ή εν πάση περιπτώσει να το βάλει σαν ένα αντάλλαγμα για τη συνέχιση μιας πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως συνηθίζουν να τη λένε οι κυρίαρχες δυνάμεις. Αλλά στην ουσία η εφαρμογή του ευρωομόλογου δεν είναι τίποτε άλλο από την εγγύηση πια από έναν κεντρικό οργανισμό, δηλαδή την ΕΚΤ, του συνόλου των δημοσίων χρεών των κρατών μελών, ουσιαστικά σπάει τη μέχρι τώρα δομή και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Κι εδώ νομίζω πρέπει να είναι σαφής η στάση της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Και πάνω εκεί πρέπει να οικοδομηθούν συμμαχίες για να διεκδικήσουμε αυτό που ονομάζουμε μια άλλη Ευρώπη ενάντια στη δικτατορία των αγορών, μια Ευρώπη η οποία ουσιαστικά θα ξαναθέσει το θέμα μιας νέας ανάπτυξης που θα προστατεύει την εργασία, που θα προστατεύει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και ουσιαστικά θα ανοίγει έναν άλλο δρόμο και για τις χώρες επιμέρους αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για την ευρωπαϊκή οντότητα ενάντια στη δικτατορία των αγορών.

-    Πριν να συνεχίσετε κ. Σκουρλέτη απλώς θα ήθελα να ενημερώσω τους ακροατές και εσάς ότι έχει συλληφθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ο κ. Ν.Φωτόπουλος, καλό είναι όσοι μπορούν να τρέξουν προς το κτίριο της Μεσογείων για συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές, αλλά και τους πολίτες που είναι εκεί, να αποκρούσουν αυτή την επίθεση. Μπορείτε να συνεχίσετε κ. Σκουρλέτη.

Νομίζω ότι όλες αυτές τις ημέρες ήταν πολίτες, φίλοι, σύντροφοι στο πλάι των αγωνιζόμενων συνδικαλιστών της ΔΕΗ..

-    ..και δείχνουν και το δρόμο που πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις..

Ακριβώς, η συμπαράσταση θα είναι διαρκής και αυτός ο αγώνας θα είναι ολοένα και περισσότερο εντεινόμενος. Έλεγα λοιπόν και πριν ότι με δεδομένο πια ότι και η ίδια η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει καταρρεύσει, έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις συνθήκες, με δεδομένο ότι μόλις χθες η ίδια η Γερμανία, αυτός ο ευρωπαϊκός οικονομικός κολοσσός, δεν μπόρεσε να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες σε επίπεδο επιτοκίου που να το θεωρεί ο ίδια συμφέρων. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις προχθές το ΔΝΤ δάνεισε απευθείας στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία στο τριπλάσιο της συμμετοχής τους στα κεφάλαια του ΔΝΤ, αν όλα αυτά πια δεν καταδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια υπέρβαση αυτής της πολιτικής που μέχρι τώρα ακολουθείται, τι άλλο δείχνει; Αν όλα αυτά ισχύουν, νομίζω ότι η νομιμοποιητική βάση σύμφωνα και με τους εμπνευστές της, της συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει καταρρεύσει. Η κυβέρνηση Παπαδήμου υποτίθεται ότι έγινε για να υπερψηφιστεί η απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής και για να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση. Αυτή έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση πια αυτή να υπάρχει. Το θέμα λοιπόν αυτή τη στιγμή, το να προσφύγουμε στις εκλογές πέρα του ότι έρχεται να καλύψει το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, που ούτως ή άλλως υπήρχε όλο το τελευταίο διάστημα απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τώρα πλέον τίθεται με μεγαλύτερη ένταση, μια και η πολιτική βάση αιτιολόγησης και συγκρότησης της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα.

-    Έχει  ξεπεραστεί από τα πράγματα. Παρʼ όλα αυτά απομακρύνεται και από τον κ.Σαμαρά, δεν είναι πλέον κατηγορηματικός, ούτε και ως προς την ημερομηνία των εκλογών, έχει οριστεί η 19 Φεβρουαρίου…

Δεν είναι ότι απλώς δεν είναι πλέον κατηγορηματικός, ο κ. Σαμαράς έστειλε την υπογραφή του. Έστειλε τη δέσμευσή του. Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι η εμμονή από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο δεν έχει να κάνει ότι πίστευαν ότι ο κ.Σαμαράς δεν θα ήταν προσηλωμένος σε αυτή την πολιτική, αυτό πια έχει φανεί. Αλλά προφανώς σχετίζεται με μια προσπάθεια να υπάρξουν εξελίξεις αναδιαμόρφωσης του μνημονιακού μπλοκ με ενδεχόμενα νέα πολιτικά σχήματα για τις εξελίξεις και μετά τις εκλογές ή για το επόμενο διάστημα, και ταυτόχρονα να υπάρξει μια αναζωογόνηση αυτής της εκβιαστικής προπαγάνδας απέναντι στον ελληνικό λαό γύρω από τα ζητήματα της 6ης δόσης και των επιπτώσεων που ενδεχομένως θα έχει για τους μισθούς και τις συντάξεις, όταν είναι γνωστό ότι τα ποσά που απαιτούνται για να καλύψουν αυτές τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες υπολείπονται πολύ από αυτά που είναι να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Και άρα πρόκειται για μια στυγνή προπαγάνδα που απλά και μόνο θέλει να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

-    Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ κ.Σκουρλέτη.

To Γραφείο Τύπου