Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/11/2011

Δέσμευση της Υφυπουργού κυρίας Χριστοφιλοπούλου για αποκατάσταση της λειτουργίας του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού

Με επίκαιρη ερώτηση του  στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Τάσος Κουράκης  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Το 2ο  ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό μαθητών από όλη την Αττική (περί τους 200, με αυξανόμενη τάση λόγω καθημερινών εγγραφών). Οι μαθητές του ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πολιτικούς πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες και ομογενείς. Το σχολείο έχει μακρόχρονη παράδοση στην ένταξη των μαθητών του στην ελληνική πραγματικότητα, και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει ο κάθε μαθητής. Όμως τη φετινή σχολική χρονιά η 25χρονη λειτουργία του σχολείου δυσχεραίνεται από την επιμονή της διοίκησης (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας) να ισχύσουν για το σχολείο αυτό μόνο οι κείμενες διατάξεις που αφορούν στην λειτουργία του γενικού λυκείου, και όχι αυτές που ίσχυσαν μέχρι τώρα στο σχολείο, βάσει του Ν 2413/96 (και Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του, όπως στο ΦΕΚ 1789/1999) και που αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, καθώς και βάσει του νομοθετικού πλαισίου που συνόδευε το σχολείο αυτό από την ίδρυσή του και μετά. Το γεγονός αυτό ακυρώνει το διαπολιτισμικό του ρόλο. Για πάνω από 25 χρόνια τα διαπολιτισμικά σχολεία λειτουργούν με βάση την κατάταξη των μαθητών τους σε τμήματα κατόπιν διαγνωστικών τεστ, σύμφωνα με το επίπεδο ελληνομάθειας και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει ο κάθε μαθητής. Επιπλέον, προβλέπεται διευρυμένο πρόγραμμα (7ωρο) έτσι ώστε να ενισχύονται οι ώρες διδασκαλίας των ελληνικών, και μειωμένος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, κυρίως στα τμήματα των μαθητών που είναι αρχάριοι στα ελληνικά (αναλογικά με τα 9 -17 παιδιά που είναι και ο προβλεπόμενος αριθμός για να λειτουργεί σε κάποιο σχολείο τάξη υποδοχής)."

   Η Υφυπουργός κυρία Χριστοφιλοπούλου αποδέχθηκε το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο 2ο ΓΕΛ Ελληνικού και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα συγκαλέσει όλους του εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης προκειμένου να δρομολογηθεί  η λειτουργία του Λυκείου ως διαπολιτισμικού σχολείου.

   Στην ίδια συζήτηση ο Τάσος Κουράκης κατήγγειλε την επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να καταστείλει την κατάληψη του κτιρίου πληροφορικής της ΔΕΗ στο Χολαργό, συλλαμβάνοντας  συνδικαλιστές και άλλους πολίτες που βρέθηκαν εκεί  αλληλέγγυοι στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχουν προκαλέσει με τα δυσβάσταχτα χαράτσια οι υποταγμένες κυβερνήσεις. Ο Τάσος Κουράκης δήλωσε την αλληλεγγύη του στους συλληφθέντες και την πεποίθηση του ότι οι μεθοδεύσεις της ψευδεπίγραφα νέας κυβέρνησης δεν θα περάσουν.