Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2011

Η ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2011 καταδεικνύει ότι οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της χώρας δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα. Μέσα από τους γυάλινους πύργους τους, παρακολουθούν την κοινωνία να διαλύεται και την οικονομία να καταρρέει από τις πολιτικές που εφαρμόζουν, αλλά προτείνουν όχι απλώς τη συνέχιση, αλλά και την εντατικοποίησή τους!

Η «ανεξάρτητη» Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύει ακόμα μία φορά την πλήρη εξάρτησή της από τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου και την αλλεργία της στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στις οποίες αναφέρεται απαξιωτικά ως «νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος».

Η επίκληση του ψευδεπίγραφου διλήμματος «είτε εκτός ΟΝΕ και ανεξέλεγκτη κατολίσθηση» είτε εντός ΟΝΕ και «δυσάρεστη προσαρμογή» χρησιμοποιείται για την τρομοκράτηση του λαού και την απόκρυψη των εναλλακτικών που διαθέτει. Το δίλημμα αυτό είναι ακριβώς η επανάληψη της διατύπωσης Μέρκελ-Σαρκοζί που αγωνιούν για την επιβίωση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης οικοδόμησης της Ευρωζώνης. Γιʼ αυτό ακριβώς η ΤτΕ απειλεί τον ελληνικό λαό τώρα που διαφαίνεται ότι αυτή η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι αδιέξοδη και η ριζική μεταστροφή είναι αναγκαία.

Οι δύο «εθνικοί στόχοι» που θέτει η ΤτΕ, δηλαδή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων «με ρυθμούς υψηλότερους απʼ ό,τι προβλέπεται» και η «συντομότερη ανάκαμψη και ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης» είναι εντελώς αντιφατικοί και καταδεικνύουν τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας. Είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ανάκαμψη της στιγμή που μειώνονται τα εισοδήματα και οι συντάξεις, καταποντίζονται οι δημόσιες επενδύσεις και εκτινάσσεται η φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων. Το φάρμακο αυτό έχει αποτύχει και η εμμονή σε αυτό από την ΤτΕ θα επιτείνει την ύφεση, την εκτροπή των δημόσιων οικονομικών αλλά κυρίως θα εντείνει την φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Η ελληνική κοινωνία πλέον γνωρίζει το ρόλο της ΤτΕ και κυρίως γνωρίζει με ποιους έχει συνταχτεί και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Πίσω από τις δήθεν «ανεξάρτητες» εκθέσεις και τις «αμερόληπτες» προτάσεις κρύβονται τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτών δηλαδή που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και αυτών που η συγκυβέρνηση αυτή δεν χάνει την ευκαιρία να υπερασπιστεί. Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο της ΤτΕ και για αυτό ακριβώς έχει επιλεγεί για να διεκπεραιώσει το μνημονιακό έργο στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός θα καταστήσει σαφές σε όλους αυτούς ότι πλέον τα ψέματα τελείωσαν. Και σύντομα θα ακολουθήσουν την τύχη του κ. Παπανδρέου υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής