Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2011

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο., Αλ. Τσίπρα και του ευρωβουλευτή, Ν.Χουντή με θέμα: Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ν.Χουντή για το χαράτσι της ΔΕΗ, τις κοινωνικές αντιστάσεις και τον εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό

Εισήγηση Τσίπρα

Αλ. Τσίπρας: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας. Να με συγχωρέσετε γιατί ένα κρύωμα κάνει τη φωνή μου διαφορετική από ότι συνήθως…όχι δεν μου έκοψαν ακόμα το ρεύμα για να κρυώνω…

Κανονικά αυτή την ώρα θα έπρεπε να είμαι στη Βουλή, όπου ο νέος Πρωθυπουργός με βάση τον κανονισμό της Βουλής θα έπρεπε να είναι εκεί και να απαντάει στην ώρα του Πρωθυπουργού σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς στις ερωτήσεις που του έχουν καταθέσει. Ο κ.Παπαδήμος, όμως, αρνήθηκε να προσέλθει στην ώρα του Πρωθυπουργού.

Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κ.Παπαδήμο ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι γενική συνέλευση μετόχων τραπέζης, στην οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο για να έρχεται όποτε του αρέσει  και να μην έρχεται όποτε δεν του αρέσει. Η Βουλή των Ελλήνων όσο παραμένει Βουλή των Ελλήνων, έχει κανόνες και κανονισμούς λειτουργίας τους οποίος οφείλει, θέλει δεν θέλει, να σέβεται.

Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου έχει ως αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, του κ. Έντιγκερ, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ.Ν.Χουντή. Και για εμάς αυτή η απάντηση είναι μια πρώτη μικρή δικαίωση στον πολύπλευρο αγώνα που κάνουμε για να καταργήσουμε το παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι που έχει συνδεθεί με τα τιμολόγια του ρεύματος στους καταναλωτές και απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά με διακοπή ρεύματος.

Χθες από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Επιτρόπου Ενέργειας, αποδείχθηκε ότι αυτό το χαράτσι δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό με βάση τα ελληνικά δεδομένα, αλλά είναι και εκτός ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου. Η απάντηση του κ. Έντιγκερ στο Ν.Χουντή αναδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν εμπεριέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Χθες, όμως, με μια επιχείρηση αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής συνέλαβαν και οδήγησαν στο αυτόφωρο 15 πολίτες, όχι μόνο συνδικαλιστές αλλά και πολίτες που βρέθηκαν εκεί. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου συνέλαβαν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, τον οποίο ρωτούσαν γιατί είναι εδώ, είναι εργαζόμενος της ΔΕΗ και αυτός απαντούσε «όχι, είμαι παππούς, έχω εγγόνια και τα εγγόνια μου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζεσταθούν το χειμώνα». Συνέλαβαν, λοιπόν, 15 πολίτες οι οποίοι αγωνίζονταν για να υπερασπιστούν τη συνταγματική νομιμότητα και την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού. Αυτοί οι οποίοι το έπραξαν αυτό παρανομούσαν και  παρανομούν. Εμείς απευθυνόμαστε τόσο στην διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και σε πιθανές ιδιωτικές εταιρίες που θα κληθούν να παρανομήσουν, κυρίως όμως στην πολιτική ηγεσία, στον κ.Παπακωνσταντίνου, στον κ.Βενιζέλο, στον κ.Παπαδήμο, ότι αυτή η διαρκής παρανομία δεν θα μείνει έτσι. Και πρέπει να ξέρουν ότι έστω και ένα νοικοκυριό να μείνει δίχως ρεύμα, εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι. Θα προσφύγουμε εναντίον τους διεκδικώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Μπορεί να κρύβονται πίσω από την ασπίδα προστασίας που τους προσφέρει η εφήμερη εξουσία τους, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα ο ελληνικός λαός θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Κι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας όχι μόνο δεν θα αναγνωρίσει αντισυνταγματικές πράξεις, επονείδιστες συμβάσεις, κυρίως όμως θα τους καλέσει να λογοδοτήσουν για τις παρανομίες τους απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και ιδίως σε ότι αφορά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, πρόκειται για παρανομίες ενάντια στους πολίτες, ενάντια στην ανθρώπινη ύπαρξη αν το θέλετε. Οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες. Στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να νομίζουν ότι αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας θα διαιωνίζεται επʼ άπειρον. Εμείς, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αναδείξουμε αυτή την παράνομη απόφαση της κυβέρνησης και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις που θα παίρνει ο Ν.Χουντής σε μια σειρά από ζητήματα που έχει αναδείξει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ν.Χουντής: Θα περιοριστώ σε ορισμένα, κατά τη γνώμη μου, πολιτικά σχόλια.

Σχόλιο πρώτο, σήμερα έχουμε μια νίκη. Πριν λίγη ώρα, θα έχετε πληροφορηθεί, σε τηλεοπτικό κανάλι βγήκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και παραδέχτηκε ότι αυτό που απειλούσε είναι παράνομο, και είπε ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που έχει πληρώσει το ηλεκτρικό αλλά αρνείται να πληρώσει το χαράτσι. Είναι μια νίκη, είναι πια μια παραδοχή, είναι δεδομένη. Περιμένουμε την αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργού για θέματα ενέργειας και βεβαίως πρώην Υπουργού Οικονομικών. Τι θα πει; Και το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί να μονοπωλεί την κυβερνητική πολιτική ο κ. Βενιζέλος, και το λέω και για έναν επιπρόσθετο λόγο, επιτρέψτε μου την προσωπική αναφορά, γιατί ο κ. Βενιζέλος, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή, κατήγγειλε γενικά το ΣΥΡΙΖΑ, ότι με τις ερωτήσεις που κάνουμε και τη δράση μας, βλάπτουμε τα συμφέροντα της χώρας. Ποιος βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Σχόλιο δεύτερο, θεωρούμε ότι αυτή η νίκη που έχει σημαντική με συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Είναι μια νίκη που προήλθε από την προσπάθεια όλων αυτών που αντιστάθηκαν σε αυτή την παρανομία, με κόστος ορισμένες φορές. Των εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που χτες τους έσερναν τα ΜΑΤ στα δικαστήρια. Των  δημάρχων, του κ. Γκότση, του κ. Κορτζίδη, του κ. Φιλίππου αλλά και άλλων δημάρχων, όχι μόνο του Αριστερού χώρου, που αρνήθηκαν και όρθωσαν μέτωπο. Είναι νίκη δική τους, είναι Νίκη του κινήματος, δεν είναι μόνο νίκη δική μας.

Σχόλιο τρίτο. Πρέπει να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών, δεν υπάρχει νομική βάση. Δεν παρανόμησαν. Παρανομούν αυτοί που απειλούσαν με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος τους πολίτες. Πρέπει να σταματήσουν αυτά. Τέρμα. Κομμένα.

Σχόλιο τέταρτο. Αυτό προέκυψε από την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, κ. Έντιγκερ. Θέλω να σας πω ότι όταν υποβάλλαμε αυτήν την ερώτηση, ήμασταν σίγουροι για το δίκιο μας, διότι είχαμε μελετήσει τις κοινοτικές οδηγίες. Φοβόμασταν ότι θα μας απαντούσαν άλλα αντί άλλων. Αλλά η παρανομία της κυβέρνησης είναι τόσο κραυγαλέα, που ο Γερμανός Επίτροπος κ. Έντιγκερ δεν μπορούσε, να μην πει την αλήθεια, δηλ ότι εδώ έχουμε παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Επομένως, αξιοποιώντας αυτήν τη νίκη, εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας, και αυτό υποσχόμαστε, θα συνεχιστεί, και στην ελληνική Βουλή, και στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Αυτή η νίκη μπορεί να γίνει η απαρχή και άλλων τέτοιων σημαντικών κατακτήσεων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Για την ανατροπή αυτών των δυνάμεων. Για την αλλαγή των πολιτικών. Και τώρα υπάρχει αυτοπεποίθηση και περισσότερη ελπίδα.

Κ. Παπαδιγενόπουλος (συνεργάτης της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) για την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας στο Νίκο Χουντή: Τα νέα για την κυβέρνηση είναι ακόμη χειρότερα όσον αφορά στην απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας στον Ν. Χουντή. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι «συμμορφώνεται» με την κοινοτική οδηγία, αν ορίσει κάποιες ευάλωτες ομάδες οι οποίες δήθεν δεν θα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν το χαράτσι μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν καταναλώσει.

Αυτό που πραγματικά είπε ο Επίτροπος της ΕΕ είναι το εξής:

Πρώτο: Δεν μπορεί η ΔΕΗ να κόψει σε κανέναν το ρεύμα επειδή αρνείται να πληρώσει το χαράτσι αλλά δέχεται να πληρώσει το ρεύμα που καταναλώνει  και Δεύτερο: οι ευάλωτες ομάδες, που είναι υποχρεωμένη να ορίσει η κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεν πληρώσουν το ρεύμα που κατανάλωσαν δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση την άμεση και πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής  νομοθεσίας και από την Δικαιοσύνη να παρέμβει και να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να επιστρέψει τους καταβληθέντες φόρους σε όσους έχουν ήδη πληρώσει και απαιτούν την επιστροφή τους, αφού παράνομα, εκβιαστικά τρομοκρατώντας τους πολίτες ότι θα τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα,  τους υποχρέωσαν να καταβάλλουν τους φόρους.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Δ.Σφέτσα(ΑΥΓΗ): Τι προτείνετε στους πολίτες που δεν έχουν πληρώσει ακόμα το χαράτσι;

Αλ. Τσίπρας: Εμείς, από την πρώτη στιγμή, είχαμε αναδείξει ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου καλέσαμε τους πολίτες να μην παρανομήσουν. Να διεκδικήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα. Και δεν ήταν μόνον εκεί. Θα θυμάστε, ότι και για συμβολικούς λόγους, είχα δηλώσει ότι εγώ ο ίδιος και τα μέλη της Κ.Ο. και της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα αρνηθούμε να καταβάλουμε αυτό το χαράτσι, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα που μπορεί να έχουμε, διότι με αυτό τον τρόπο θέλουμε να μπούμε ως ασπίδα απέναντι στον φτωχό, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει να πληρώσει και που καλείται να προβεί σε μια θυσία, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ένα νόμο αντισυνταγματικό, που στην ουσία στερεί βασικά δικαιώματα επιβίωσης.

Επίσης, θα θυμάστε, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μείναμε μόνο εκεί. Αντιπροτείναμε και μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν εναλλακτικά περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία πιθανόν να εξοικονομηθούν για το δημόσιο ταμείο εάν εφαρμοστεί αυτό το αντισυνταγματικό μέτρο. Για παράδειγμα είπαμε «να καταργήσετε τώρα αυτό το συνταγματικό χαράτσι και να βάλετε μια έκτακτη εισφορά στους πλοιοκτήτες, στα 4 χιλιάδες πλοία που έχουν ελληνική σημαία, 50 χιλιάδων ευρώ, 500 χιλιάδων ευρώ που με βάση τον ετήσιο τζίρο τους είναι ένα μικρό ποσοστό σας πληροφορώ, ώστε να βρεθούν 2 δισεκατομμύρια. Συνεπώς, στο ερώτημά σας θέλω να είμαι απολύτως σαφής.

Εμείς, καλούμε την κυβέρνηση τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δηλώσει ότι παίρνει πίσω, καταργεί αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό μέτρο. Συνεπώς, στην κυβέρνηση απευθυνόμαστε πρωτίστως. Και σε όσους πολίτες βεβαίως συνεχίζουμε να τους λέμε ότι δεν πρέπει να το πληρώσουν, γιατί δεν μπορούν σε τελική ανάλυση να το πληρώσουν. Και θα πρέπει να προστατευτούν και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, μέσα από κοινωνικούς αγώνες αλλά και μέσα από θεσμικές οδούς, για να προστατεύσουμε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν και που αποφασίζουν να μην παρανομήσουν και να μην πληρώσουν το χαράτσι.

Κ. Σαββόπουλος(«Στο Κόκκινο 105.5):Ένα σχόλιο για το σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, που απορρίφθηκε από τη συμπολίτευση

Αλ. Τσίπρας: Το μόνο σχόλιο είναι ότι είναι δυσάρεστο για την Αθήνα να έχει μια Δημοτική Αρχή και ένα Δήμαρχο που εμφανίζεται ως συνήγορος μιας δοτής  μνημονιακής κυβέρνησης και ως εντολοδόχος της τρόικας. Και καλούμε όλους τους δημάρχους – βεβαίως κάποιοι έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή και αποδεικνύουν ότι είναι εντολοδόχοι των πολιτών, οι οποίοι τους εξέλεξαν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους -.

Καλούμε όλους τους δημάρχους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών τους και να μην γίνουν εντολοδόχοι μιας δοτής εξουσίας που παρανομεί, που καταφαίνεται ενάντια στο Σύνταγμα και τους νόμους. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που αυτό το κίνημα των δημάρχων εξαπλώνεται και παίρνει χαρακτηριστικά ενός μαζικού κινήματος και όπως είπε και ο Ν.Χουντής, «πέρα κι έξω από τα στενά όρια της Αριστεράς».

Χρ.Τσιγουρής (MEGA): Θα πληρώσει ο ΣΥΝ το τέλος μέσω της ΔΕΗ που θα έρθει στα γραφεία του κόμματος; Εκτιμάτε ότι θα παραταθεί ο βίος της παρούσας κυβέρνησης;

Αλ. Τσίπρας: Επαναλαμβάνω ότι εμείς για λόγους συμβολικούς αλλά και για ουσιαστικούς πολιτικούς, είπαμε ότι θα δεχτούμε πρώτοι να μπούμε στο πεδίο βολής της εξουσίας και να υποστούμε τις συνέπειες, προκειμένου να αποτελέσουμε ασπίδα προστασίας προς τον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον πολίτη που δεν έχει να πληρώσει και δεν θα πληρώσει. Και ξέρετε, κ.Τσιγουρή, είναι εύκολο να λες στον άλλο «μην πληρώσεις», αλλά εσύ να μην υφίστασαι τις συνέπειες που θα έχει αυτός. Ακριβώς γιατί από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε ότι θα το ανατρέψουμε αυτό το μέτρο και δικαιωνόμαστε τώρα, είπαμε ότι εμείς πρώτοι θα μπούμε στο πεδίο βολής της κυβέρνησης αυτής. Και πρώτους σε εμάς να έρθουν να κόψουν το ρεύμα. Και θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο και να δώσω τα εύσημα – δεν το κάνω συχνά αυτό, ξέρετε ότι η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση αγάπης και αντιπαράθεσης – αλλά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ήταν αυτός που βγήκε μετά από εμάς και είπε ότι θα λειτουργούν οι εκκλησίες στην περιοχή του με κεριά και χωρίς ρεύμα. Με άλλα λόγια, λοιπόν, είπε αυτό που είπαμε κι εμείς. Προσέξτε, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης σε αυτόν που δεν έχει και δεν μπορεί, σε αυτόν που δεν έχει φωνή. Δεν μπορεί εμείς από το πολιτικό βήμα ή κάποιοι άλλοι από άμβωνες να δίνουν απλά παρηγοριές ή να δίνουμε κατευθύνσεις. Πρέπει εμείς να είμαστε αυτοί που θα υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες, για να μπορέσει να αναθαρρήσει και αυτός, ο φτωχός, ο ανήμπορος, που δεν έχει και να πει ότι κάποιοι είναι δίπλα μου και μου συμπαραστέκονται. Κι εμείς, όχι απλά θα τους συμπαρασταθούμε με αυτό τον τρόπο, αλλά θα ανοίξουμε και δρόμους πολιτικούς και θεσμικούς για την πλήρη ανατροπή της εφαρμογής αυτής της παράνομης απόφασης.

Σε σχέση με το ερώτημα για την κυβέρνηση Παπαδήμου, εγώ έχω τοποθετηθεί και χθες και προχθές. Είναι μια κυβέρνηση, της οποίας ο ιδρυτικός σκοπός έχει ήδη, παρά το ότι είναι πολύ λίγες οι μέρες παρουσίας της, ακυρωθεί. Ο ιδρυτικός της σκοπός ήταν η εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτώβρη. Σήμερα, όποιος ισχυρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι υπάρχει απόφαση 26ης Οκτώβρη, μάλλον τον περνάνε για τρελό ή χαμογελάνε ή γελάνε μαζί του. Η απόφασης της 26ης Οκτώβρη, που έλεγε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, είναι ένα ανέκδοτο, όταν η Ιταλία φλέγεται, όταν η κρίση έχει περάσει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όταν η Γερμανία βγήκε να δανειστεί και δεν μπόρεσε να μαζέψει το ποσό το οποίο ήθελε. Λοιπόν, δεν υπάρχει απόφασης της 26ης Οκτώβρη για να υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή, φαίνεται τώρα «πέσαν οι μάσκες», ήρθε για άλλο σκοπό. Ήρθε για να υλοποιήσει τα σχέδια των πιστωτών και των εταίρων ανεξαρτήτως απόφασης για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Και κυρίως για να καμφθεί στην Ελλάδα η λαϊκή ετυμηγορία και η δημοκρατία. Οι χθεσινές εξελίξεις, με όλο αυτό το θλιβερό σίριαλ της υπογραφής του κ.Σαμαρά, αποδεικνύουν ότι δυο δρόμοι υπήρχαν από την αρχή, δυο δρόμοι υπάρχουν και τώρα. Ο δρόμος της υποταγής και της συναίνεσης σε δανειακές συμβάσεις που δένουν χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και ο δρόμος της δημοκρατίας και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Εμείς, επιμένουμε στο δεύτερο δρόμο και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα αναγκαστεί κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις να έχει την τύχη που είχε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ν.Χουντής: Η ίδια η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, για την οποία ζητήθηκαν γραπτές εγγυήσεις, δεν υπάρχει και για τους ευρωπαίους. Και γιατί έχουμε τις εξελίξεις με τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά ομόλογα, αλλά γιατί προχθές ενώ συζητιέται η εφαρμογή αυτής της απόφασης, η Κομισιόν έδωσε ένα νέο πακέτο μέτρων, κάτω από τις εντολές της Μέρκελ, που ξεπερνούν αυτή την απόφαση, ενδεχομένως την ανατρέπουν. 

Ποια είναι η καινούργια γραμμή πλεύσης, που προκύπτουν από τις νέες προτάσεις της Κομισιόν;

Τρία χαρακτηριστικά: πρώτον, η κατάργηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, δεύτερον η συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και τρίτον απειλές, ποινές, κυρώσεις και επιτήρηση. Επομένως, αυτό είναι το καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο που καλείται να υλοποιήσει όσο παραμένει η κυβέρνηση Παπαδήμου και όχι αυτό που λεγόταν μέχρι τώρα. Αυτό θα είναι το άλλοθι, κατά τη γνώμη μου, επειδή είναι απαίτηση της κ. Μέρκελ, για να παρατείνουν την παραμονή αυτής της κυβέρνησης.


Διαβάστε το σχετικό δελτίο του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή


 

To Γραφείο Τύπου