Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/08/2002

Δήλωση Νίκου Χουντή για τη δημοσίευση των αρχείων του State Department

Με αφορμή τη δημοσίευση των αρχείων του State Department της περιόδου 1964-68, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ δήλωσε:

Τα αρχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών της περιόδου 1964-1968, που με καθυστέρηση, αλλά και ηχηρές αποσιωπήσεις βλέπουν το φως τη δημοσιότητας αποδεικνύουν αυτό που από την αρχή είχε καταγγείλει η Αριστερά και ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις, δηλαδή την άμεση και ενεργή ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα στην δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στον τόπο μας. Καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς για εμμονές της Αριστεράς συνωμοσιολογικού χαρακτήρα.

Οι αποκαλύψεις αυτές συμπληρώνουν και εμπεδώνουν την ιστορική μνήμη για τις ευθύνες των ΗΠΑ, τόσο για τη δικτατορία, όσο και για την κυπριακή τραγωδία. Ταυτόχρονα παραπέμπουν στον ρόλο των ΗΠΑ, στις σημερινές συνθήκες, όταν μάλιστα διαμορφώνεται πλήρης αμερικανική μονοκρατορίας στις διεθνείς σχέσεις.

Η μελέτη των αρχείων αυτών, καθώς και των αρχείων Κίσινγκερ για την Κύπρο, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν, με βάση και σημερινές συμπεριφορές ενισχύουν τις εκτιμήσεις για έντονες απόπειρες παρέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα μας σε μία περίοδο, όπου είναι σε εξέλιξη η εξάρθρωση της 17Ν και η αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος έχει εισέλθει σε πολύ κρίσιμη φάση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου