Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
28/11/2011

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί μια αποτελεσματική και ισχυρή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντέρμπαν (COP17)

Ξεκινά σήμερα η 17η Διάσκεψη των Μερών (COP17) της Σύμβασης - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Το βασικό της ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μια  συμφωνία για την απόκρουση της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένης της αποτυχίας των τελευταίων διαπραγματεύσεων, ειδικά στην Κοπεγχάγη, και της κατεπείγουσας ανάγκης για άμεση δράση, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής και ισχυρής δεσμευτικής συμφωνίας με στόχο τη μείωση κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της ότι οι διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή ξανατέθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μετά τις διαπραγματεύσεις στο Κανκούν, επιτρέποντας σε όλες τις χώρες να έχουν το δικαίωμα να ακουστούν. Παρ' όλα αυτά, είμαστε αντίθετοι σε όλες τις εν εξελίξει προσπάθειες των πιο πλούσιων χωρών να ηγηθούν και να οργανώσουν τις μελλοντικές διεθνείς διασκέψεις από μόνες τους.

 Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά μια συμφωνία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των λαών του κόσμου και να αποτελέσει απάντηση στην οικολογική και κοινωνική κρίση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που συνέβαλαν λιγότερο στο πρόβλημα, αυτές που επωφελήθηκαν λιγότερο από την «ανάπτυξη», αλλά αυτές που υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική δικαιοσύνη είναι αναγκαία για να προσεγγίσουμε τους στόχους της σύγκλισης όλων των χωρών του κόσμου. Με αυτή την έννοια, η εγγύηση της διατροφικής επάρκειας των λαών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αγορές ρύπων άνθρακα και το πρόγραμμα REDD+ (για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την καταστροφή και υποβάθμιση των δασών), που  παρουσιάζονται ως προσπάθειες να δημιουργηθούν χρηματιστηριακές αξίες για τον άνθρακα που εξοικονομείται ή αποθηκεύεται, (…), δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές στη μείωση των εκπομπών, αλλά ενισχύουν επίσης τις άνισες σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπογραμμίζει ότι ο στόχος πρέπει να είναι η καθαρή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως μέσω μέτρων προσαρμογής και μετριασμού, και όχι μέσω δημιουργίας νέων κερδοσκοπικών αγορών.

Ο πλανήτης και οι λαοί του κόσμου προσδοκούν μια παγκόσμια λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το ζήτημα ή απλά να επιμένουμε σε πολιτικές που έχουν αποδειχτεί αποτυχημένες. Ταυτόχρονα, δεν αποδεχόμαστε προσεγγίσεις για την κλιματική αλλαγή που υποτιμούν το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να αποφευχθεί κάθε παρέμβαση.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και πρέπει να ξεκινήσουμε να τον χτίζουμε… χθες.