Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Η σημερινή «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό», η οποία καθιερώθηκε από το 1977, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του αγώνα του. Αυτή της αναγνώρισης από τον ΟΗΕ του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ήδη ο παλαιστινιακός αγώνας έχει σημειώσει μια πρώτη, πολύ σημαντική, νίκη: από τις 31 Οκτωβρίου, η Παλαιστίνη έγινε το 195ο μέλος της οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (της Unesco) παρά την ενεργητική άρνηση των ΗΠΑ και βεβαίως του Ισραήλ. Η αδιάλλακτη δε στάση του τελευταίου, σε συστηματική βάση, υπονομεύει κάθε πρωτοβουλία ειρηνικής επίλυσης του θέματος, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, όπως ορίζουν επανειλημμένα οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967, με δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, συνεχίζει και εντείνει προκλητικά την πολιτική των οικισμών, η οποία δημιουργεί τετελεσμένα και δυναμιτίζει κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, που το θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους βρίσκεται μπλοκαρισμένο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως λόγω ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βγει από το λήθαργο και την απραξία της και να υιοθετήσει κοινή θέση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η κ. Άστον πρέπει να πάψει την πολιτική της στρουθοκαμήλου και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα φέρουν την Ευρώπη στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού μέσα από το συνεχιζόμενο αγώνα του, στον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η δε ελληνική κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου οφείλει ξεκάθαρα να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, στηρίζοντας εμπράκτως τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για κυρίαρχη, ελεύθερη πατρίδα, μακριά από στοχεύσεις αμφιβόλου νομιμότητας και περιεχομένου, οι οποίες μπορεί εντέλει να πλήξουν και τα ελληνικά συμφέροντα.

To Γραφείο Τύπου