Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/12/2011

Ερώτηση του βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, στους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας σχετικά με τους ωρομίσθιους καθηγητές των Δημοσίων ΙΕΚ που παραμένουν ακόμα απλήρωτοι

Θέμα: Παραμένουν απλήρωτοι οι περισσότεροι ωρομίσθιοι καθηγητές των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί το κονδύλι για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους για τα εξάμηνα 2009 Α, 2009 Β και 2010 Α στον προϋπολογισμό του 2011. Άμεση η ανάγκη να ενταχθεί στον φετινό προϋπολογισμό αντίστοιχο κονδύλι για την περίοδο από 01.10.2010 έως 31.12.2010 η οποία παραμένει στον αέρα.

 Η απαξίωση και η επίθεση που υφίσταται η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της στη χώρα μας μοιάζει να μην έχει τέλος. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν βάναυσα υποβαθμιστεί από της μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που στόχο έχουν την περαιτέρω βαθμιαία μετακύλιση των εκπαιδευτικών αναγκών των νέων και γενικότερα του λαού στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κατά την άποψη μας και ο επί τρία χρόνια εμπαιγμός των 7.000 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις περί του αντιθέτου από πολλών μηνών διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Για το λόγο αυτό και σε συνέχιση της ερώτησης μου με αριθμό πρωτοκόλλου 21145/2.8.2011 αναγκάζομαι να επαναφέρω το θέμα, αφού η κατάσταση ελάχιστα έχει βελτιωθεί στους μήνες που μεσολάβησαν. 

Συγκεκριμένα το εγκεκριμένο ποσό στον προϋπολογισμό του 2011 για την αποπληρωμή  των εξαμήνων 2009 Α, 2009 Β και 2010 Α των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ ανέρχεται στα 36,2 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί οι καθηγητές τεσσάρων(4) από τα εκατό(100) Δημόσια Ι. Ε. Κ αφού είναι φανερό πως η διαδικασία εκκαθάρισης και ελέγχου των δικαιολογητικών των δικαιούχων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχατε στην απάντηση της ερώτησης μου για προσπάθεια να περατωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η όλη διαδικασία .

Η δικαιολογία για αυτή την  καθυστέρηση εστιάζεται στον μεγάλο αριθμό των δικαιούχων, αλλά και μεγάλο όγκο και τις ελλείψεις των δικαιολογητικών και κατά συνέπεια στην αργή διεκπεραίωση του ελέγχου τους, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε).

Συγχρόνως όμως εξίσου επιτακτική ανάγκη είναι και το να περιληφθεί στον νέο προϋπολογισμό του έτους 2012 κονδύλι για τα δεδουλευμένα της περιόδου από 01.10.2010 έως 31.12.2010 η οποία παραμένει στον αέρα.

- Επειδή, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες διεκπεραίωσης μιας πραγματικά δύσκολης και γραφειοκρατικής διαδικασίας, αυτό δεν παύει να λειτουργεί σαν δικαιολογία για την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων εκπαιδευτικών.

-Επειδή, εν μέσω της δραματικής οικονομικής συγκυρίας που περνάει η χώρα μας και της οδυνηρής για τους εργαζομένους, εξαιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών σκληρής λιτότητας, διαμορφωμένης πραγματικότητας, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των Δημοσίων Ι.Ε.Κ έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

-Επειδή πρέπει να σταματήσει συνεχής απαξίωση και ο διασυρμός των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών όλων των βαθμίδων. Ο εργασιακός Μεσαίωνας και η κατάφορη καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος από την ίδια την πολιτεία συνιστά σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο φαινόμενο.

Ερωτώνται ο κυρία και ο κύριος Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο και παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις δεν προχωρά απρόσκοπτα η υπόθεση της εκκαθάρισης των δικαιολογητικών στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ..Δ.Ε) των ωρομισθίων εκπαιδευτών των δημοσίων Ι.Ε.Κ έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι άμεσα τα δεδουλευμένα τους;

2) Για ποιο λόγο σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την απάντηση σας στην προηγούμενη μας ερώτηση έχει εκκαθαριστεί μόνο το 4% των αιτήσεων;

3) Θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιληφθεί κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2012 για τα δεδουλευμένα της περιόδου από 01.10.2010 έως 31.12.2010 η οποία παραμένει στον αέρα, σκορπώντας αγωνία και απόγνωση στους δικαιούχους;                                                                                   

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης