Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/12/2011

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ: ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Στη Βουλή φέρνει και πάλι με ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τη νέα κραυγαλέα αθέτηση της δέσμευσης του κ. Βενιζέλου για δημοσιοποίηση της περίφημης λίστας των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών πότε επιτέλους θα δημοσιοποιηθεί αυτή η λίστα και κυρίως, πόσα και έως πότε σκοπεύει να εισπράξει η κυβέρνηση απʼ αυτές τις οφειλές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον  κ. Υπουργό  Οικονομικών

Θέμα: Άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων της λίστας των μεγαλοφειλετών

Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στις 21-11-2011 ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτησή μου, ανέφερε ότι έχει δώσει  στο κοινοβούλιο  τους καταλόγους των φυσικών και νομικών προσώπων που είναι οφειλέτες προς το δημόσιο μεγάλων ποσών άνω του 1 εκατομμυρίου και ότι με την σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Γνωμοδότηση 4/2011) η λίστα των μεγαλοφειλετών θα δημοσιοποιούνταν στις 25-11-2011. Συγκεκριμένα,  ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Γιʼ αυτό ψηφίσαμε διάταξη που μας επιτρέπει να κάνουμε ομαδική ειδοποίηση μέσω του Τύπου και του διαδικτύου. Αυτή, λοιπόν, η ομαδική ειδοποίηση, έγινε στις 18 Νοεμβρίου, 16 Νοεμβρίου το βράδυ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, στις 18 δημοσιεύτηκε και αναρτήθηκε η πρόσκληση. Πρέπει να περάσουν 8 ημέρες, οι 8 αυτές ημέρες συμπληρώνονται την άλλη Παρασκευή, την Παρασκευή αυτής της εβδομάδος. Οπότε δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων αυτών». Δυστυχώς κι αυτή η προθεσμία παρήλθε άπρακτη!

Με γραπτή μου ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών (αριθμός 916/20-10-2011) είχα ζητήσει να πληροφορηθώ γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου (φυσικών και νομικών προσώπων) και τι ενέργειες κάνει η κυβέρνηση προκειμένου εισπράξει τις οφειλές αυτές. Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ, παρά τις αντίθετες σχετικές προβλέψεις του κανονισμού της Βουλής. Για αυτό τον λόγο την επανακατατέθεσα ως επίκαιρη και προγραμματίστηκε να απαντηθεί προφορικά στην Βουλή στις 29-11-2011.  Με ευθύνη όμως της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ακυρώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η προγραμματισμένη συζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται - για τρίτη φορά - ο κ. υπουργός Οικονομικών:

•    Γιατί παρά την ρητή δέσμευση του στο κοινοβούλιο ότι μέχρι τις 25-11-2011 θα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοφειλετών  του δημοσίου αυτό δεν έχει γίνει;

•    Πόσα προβλέπει η κυβέρνηση να εισπράξει και έως πότε από τις οφειλές αυτές;

•    Γιατί και στο μεσοπρόθεσμο και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα  από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και για το 2011 και για το 2012 παραμένουν στο επίπεδο ενός ολοστρόγγυλου μηδενικού;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης