Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη , μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και μέλους της εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105,5» ( Ν. Παπαδημητρίου) σχετικά με τη σημερινή απεργία

Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, οι νέες και οι νέοι έδωσαν σήμερα μια πρώτη δυναμική απάντηση, στην συγκυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής  συνεργασίας, με την μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλήνια πανεργατική απεργία, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες των συνδικάτων.

Η σημερινή κινητοποίηση δεν έφτασε τα επίπεδα συμμετοχής της προηγούμενης 48ωρης πανεργατικής απεργίας στις 19-20 Οκτωβρίου, που όμως πραγματοποιήθηκε σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Αναμφισβήτητα ήταν μια νέα αρχή των αγώνων του εργατικού κινήματος σε νέες συνθήκες και παρά τον εφησυχασμό που έχει δημιουργηθεί σε τμήματα εργαζομένων, λόγω της πρωτοφανούς επικοινωνιακής στήριξης από τα μεγάλα ΜΜΕ της κυβέρνησης και παρά την τρομοκράτηση τους, ότι αν δεν εφαρμοστούν οι τροϊκανές πολιτικές, θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα τη διώξουν από την ευρισκόμενη σε αποσύνθεση Ευρωζώνη.

Η σημερινή όμως απεργία χτύπησε και κάποια καμπανάκια για την αριστερά. Ότι δηλαδή, εάν οι δυνάμεις της δεν καταφέρουν να συνεργαστούν στη βάση κοινού ριζοσπαστικού προγράμματος και να δώσουν μια αριστερή προοδευτική λύση, δεν είναι αυτονόητη η ευθύγραμμη ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Η ανάπτυξη των αγώνων προϋποθέτει ως στοιχείο παρακίνησης και έμπνευσης, την ύπαρξη και προώθηση εναλλακτικής πρότασης . Εάν αυτή δεν επιτευχθεί μπορεί οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα.

Η σημερινή επιστολή του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου προς την τρόικα μπορεί να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες σε όσους εργαζόμενους πίστεψαν, ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική.

Με την επιστολή αυτή, ο πρωθυπουργός, με δουλικό τρόπο διαβεβαιώνει τους αποδέκτες της, ότι θα εφαρμόσει πιστά τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου με την τρόικα και ότι θα υπογράψει άμεσα τη νέα δανειακή σύμβαση και το ακόμα σκληρότερο μνημόνιο που τη συνοδεύει. Επομένως, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις, το σφαγιασμό των μισθών και των συντάξεων, το φορολογικά χαράτσια και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Εφόσον λοιπόν,  οι βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές θα συνεχιστούν, θα συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται για να ανατρέψουν όχι μόνον αυτές, αλλά και την κυβέρνηση που τις εφαρμόζει. Επίσης για να ανοίξουν το δρόμο σε μια άλλη προοδευτική – αριστερή κυβέρνηση, που να έχει ως κριτήριο των πολιτικών της , την επιβίωση και τις ανάγκες του λαού της χώρας και όχι την ικανοποίηση των ληστρικών αξιώσεων των τοκογλύφων δανειστών και του κεφαλαίου.

Το πότε θα γίνουν εκλογές δεν θα καθοριστεί μόνο από την επιθυμία των τροικανών και του εγχώριου  αστικού κατεστημένου να παραταθεί επʼ αόριστον η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου επειδή τους κάνει όλα τα χατίρια. Θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία και την ένταση των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος από τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που αυτοί θα διαμορφώσουν.

To Γραφείο Τύπου