Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2005

Ανησυχίες γεννούν οι θέσεις της κυβέρνησης για το Κόσσοβο

Σχετικά με την περιοδεία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στα Δυτικά Βαλκάνια, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Γεννάει ανησυχία η απουσία κάθε αναφοράς στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Το ψήφισμα αυτό που ήρθε να επισφραγίσει τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών του 1999, προβλέπει ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Σερβίας και ότι πρέπει να διατηρηθεί ο πολυεθνικός και πολυπολιτισμικός του χαρακτήρας.

Σε μια κρίσιμη στιγμή, που δημοσιεύονται σενάρια περί ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και αναγνώρισής του από τις ΗΠΑ, η γενική αναφορά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι στο συγκεκριμένο ψήφισμα από τον Πρωθυπουργό δημιουργεί ερωτήματα για την εμπλοκή και της χώρας μας στα σενάρια αυτά. Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα οφείλει και ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εργαστεί στη βάση των αποφάσεών του για τη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Διαφορετικά, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για την επίλυση άλλων διεθνών προβλημάτων.»

To Γραφείο Τύπου