Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/08/2002

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία ρυθμίζονται ευνοϊκά οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών προς το ΙΚΑ

O Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εργατική Πολιτική, με αφορμή την κατάθεση από την κυβέρνηση τροπολογίας στη Βουλή για την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, έκανε την εξής δήλωση:

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία ρυθμίζονται ευνοϊκά οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών προς το ΙΚΑ.

Η κυβέρνηση προχωράει σ' αυτές τις χαριστικές προς τις επιχειρήσεις ρυθμίσεις, επιβραβεύοντας ουσιαστικά όσες εισφοροδιαφεύγουν ή εισφοροκλέπτουν, δίνοντας το κακό παράδειγμα και σ' αυτές που μέχρι σήμερα είναι συνεπείς να κάνουν το ίδιο.

Η κυβερνητική αυτή τροπολογία αποτελεί θανατηφόρο πλήγμα για την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν είναι γνωστό ότι στη χώρα μας έχουμε την μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή στην Ε.Ε., αφού ένα εκατομμύριο ΄Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, δηλαδή 1 στους 4 εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους 1 τρις δραχμών από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή η κατάσταση αποτελεί και την βασική αιτία διόγκωσης των ελλειμμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, σκανδαλωδώς την επιβραβεύει. Με τον πρόσφατο μάλιστα ασφαλιστικό νόμο, που μόνη της ψήφισε στη Βουλή, έκανε την πολιτική επιλογή να μειώσει τα ελλείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όχι με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, αλλά με την επιβάρυνση των ασφαλισμένων με την μείωση των συντάξεών τους και με την χειροτέρευση των όρων ασφάλισής τους.

Ο ΣΥΝ καλεί τα συνδικάτα και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν ένα φρένο σ' αυτόν τον κυβερνητικό ολισθηρό δρόμο.

To Γραφείο Τύπου