Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΣΥΝ για την 3η Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, βρίσκει τους Ανάπηρους συμπολίτες μας περισσότερο φτωχούς και αποκλεισμένους. Είναι οι πρώτοι αποδέκτες των τραγικών συνεπειών της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μειώνει τα εισοδήματα, επιβάλλει χαράτσια, αυξάνει την ανεργία και διαλύει κάθε ψήγμα κοινωνικού κράτους.

Ο αντικοινωνικός κατήφορος της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης αποτυπώνεται με τον πιο κυνικό τρόπο στην αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει.

Η αρχή έγινε με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ στον οποίο περικόπτονται μεταξύ άλλων τα ποσά που χορηγούνται για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία κ.ά καθιερώνοντας επιπλέον για πρώτη φορά συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων.

Η συνέχεια δίνεται με το προσφάτως δημοσιευμένο τερατούργημα των νέων Πινάκων Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας,  όπου μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας για μεταμοσχευθέντες, οροθετικούς ασθενείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία, αυτισμό κ.ά με συνέπεια να απειλείται η δωρεάν πρόσβαση τους σε κατάλληλη θεραπεία αλλά και να χάνουν βασικά προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόνοια συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και το 2012, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες δομές εκπαίδευσης-κατάρτισης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανένταξης των ΑμεΑ.

Ο ΣΥΝ συμπαρατάσσεται με το Αναπηρικό Κίνημα στη διεκδίκηση όρων και συνθηκών που καταπολεμούν τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό, προάγουν την ισότιμη πρόσβαση και ενισχύουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Απέναντι στο σύγχρονο κοινωνικό Καιάδα που οδηγούν από κοινού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ τους Ανάπηρους συμπολίτες μας, εμείς προτείνουμε ένα δημόσιο δωρεάν ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης με έμφαση στην Πρόληψη της Αναπηρίας και την Εξατομικευμένη αντιμετώπισή της με κέντρα αποκατάστασης, δομές αυτόνομης διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο την κοινωνική ένταξη όλων των αναπήρων πολιτών.

Τμήμα Υγείας