Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσα, για νεοχουντικές εκδηλώσεις στη σχολή ευελπίδων

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο για τις επικίνδυνες νεοχουντικές εκδηλώσεις στην Σχολή Ευελπίδων στον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου καθώς και κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Ραγκούσης

ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Σημασία έχει η αλήθεια και σʼ αυτό οφείλει να ανταποκριθεί η Πολιτεία και συγκεκριμένα η Ελληνική Κυβέρνηση. Χωρίς παραπλανητικές σκοπιμότητες και υπερβολές αλλά και χωρίς υποβάθμιση του γεγονότος και εφησυχασμό. Η αναφορά σε “μεμονωμένα περιστατικά” και σε “προσωπικές ευθύνες” δεν πρέπει να είναι το “φύλο συκής” πίσω από το οποίο κρύβεται η αλήθεια και καλλιεργείται ο εφησυχασμός. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν»

Τα βασικά ερωτήματα του βουλευτή ήταν:

«Ποιο είναι το πόρισμα ή τα πορίσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε; Διενεργήθηκε Ε.Δ.Ε. για το επεισόδιο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη; Ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα; Κυρίως, πότε ακριβώς ενημερώθηκε ο ίδιος και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το γεγονός; Εάν ενημερώθηκε εγκαίρως γιατί δεν υπήρξε επίσημη δημοσιοποίηση και χρειάστηκε δημοσιογραφική αποκάλυψη;»

Ο Θοδωρής Δρίτσας απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής ζήτησε με έμφαση:

«Να αναλάβει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων να προχωρήσουν άμεσα στη διερεύνηση του γεγονότος. Δεν είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται εγκαίρως η πολιτική ηγεσία. Αυτά είναι φαινόμενα μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που επωάζουν το αυγό του φιδιού. Είναι αυτό το γεγονός της μη έγκαιρης ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας που μας ανησυχεί πιο πολύ από όλα».

και κατέληξε

«Δεν νοείται στρατός έξω από τους στρατώνες, δεν νοείται στρατός με αρμοδιότητες άλλες από αυτές της Άμυνας, δεν νοείται στρατός που να συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές έξω από τα σύνορα και ακόμα περισσότερο δεν νοείται στρατός που να παρεμβαίνει σε κοινωνικές διεκδικήσεις».

«Δεν κινδυνολογούμε. Δεν θα διογκώσουμε το πρόβλημα. Η δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι παρούσα και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες. Αλλά και δεν εφησυχάζουμε».