Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2011

Παρουσία του ΣΥΝ σε διεθνές σεμινάριο της Βουλγαρικής Αριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης

Στη Σόφια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/12 διεθνές σεμινάριο με τίτλο “Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και εφικτή – Οι διεκδικήσεις της Αριστεράς για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης”.

Το σεμινάριο, που φιλοξένησε, ως εισηγητές, εκπροσώπους του ΣΥΝ, του ΚΚ Ισπανίας και της Γερμανικής Αριστεράς, διοργανώθηκε από το ερευνητικό ίδρυμα Buzludja και το κόμμα “Βουλγαρική Αριστερά”. Η Βουλγαρική Αριστερά ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2010, μετά την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη συνεργασία της με μικρότερες οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ανένταχτους/ες αριστερούς/ές. Το Σεπτέμβρη του 2010, η Βουλγαρική Αριστερά έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ εκπροσωπήθηκε στο σεμινάριο από το Γιάννη Μπουρνού, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και εκπρόσωπο του ΣΥΝ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στην παρουσίασή του με τίτλο “Ο ρόλος των Βαλκανίων στο γεωστρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ: Διαίρει και Βασίλευε”, ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε, μεταξύ άλλων:

“Η προσπάθειά μας να σκιαγραφήσουμε έναν εναλλακτικό οδικό χάρτη της Αριστεράς για την περιφερειακή και την ευρωπαϊκή συγκρότηση απέχει πολύ από την πρακτική της εφαρμογή. Και θα παραμείνει μια θεωρητική αφήγηση όσο οι κοινωνίες και οι πολίτες των Βαλκανίων, τα αριστερά κόμματα, τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, οι φεμινιστικοί, οικολογικοί, πολιτιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς, παραμένουν διστακτικοί και ασυντόνιστοι, αποτυγχάνοντας να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης.

Χρειαζόμαστε μια πρωτοφανή συσπείρωση δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πρωτοφανείς συνέπειες της σημερινής συστημικής καπιταλιστικής κρίσης και να υπερβούμε το δόγμα της κερδοσκοπικής κερδοφορίας, που σήμερα κυριαρχεί σε κάθε διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης. Αν καταφέρουμε να μετασχηματίσουμε τη λαϊκή παρέμβαση σε αποφασιστικό παράγοντα διαμόρφωσης της ιστορίας, τότε η αλληλεγγύη, η συνανάπτυξη, η περιφερειακή συνεργασία, η πλήρης ισότητα κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και η εγγυημένη πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες θα πάψουν να αποτελούν ρομαντικά συνθήματα και θα γίνουν ο κανόνας για μια νέα πορεία των Βαλκανικών λαών στην Ευρώπη”.

Στο περιθώριο του σεμιναρίου, ο Γ. Μπουρνούς είχε διμερή συνάντηση με τους δύο Συμπροέδρους της Βουλγαρικής Αριστεράς, Ιβάν Γκένοφ και Μαργαρίτα Μίλεβα, στη διάρκεια της οποίας  έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες και συμφωνήθηκε η ενίσχυση των κοινών  πρωτοβουλιών των δύο κομμάτων και της λειτουργίας του Βαλκανικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ιδρύθηκε στη Σόφια τον περασμένο Μάιο.

To Γραφείο Τύπου