Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2011

ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου  της Χάγης έκρινε, ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς δεν δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.

Δυστυχώς αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αλλά και εκ του αποτελέσματος η πλήρης αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επισταμένα και διαχρονικά είχε επισημάνει ο ΣΥΝ.

Σοβαρή πολιτική ευθύνη φέρουν   και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, διότι έχασαν  ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες,  προωθώντας  μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας.

Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια  αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ  με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο ΣΥΝ θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια   πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.  Θα αντικρούει  κάθε φωνή και πρακτική ακραίων εθνικισμών και αλυτρωτικών αντιλήψεων  και από τις δυο πλευρές.

Η πολιτική ηγεσία και ο λαός της γειτονικής χώρας έχουν κάθε συμφέρον να κατανοήσουν ότι η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και του συνόλου των Βαλκανίων δεν διασφαλίζεται με ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες και συνανάπτυξη. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ισότιμα επωφελής  συνεργασία των δύο λαών.  

To Γραφείο Τύπου