Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/08/2002

Για την εφαρμογή της Τοπικής Ατζέντας 21 στις πόλεις μας

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29-8-2002 στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο Τιτάνια), οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που εκφράζουν τους ενεργούς κοινωνικά πολίτες που δραστηριοποιούνται στους χώρους των κοινωνικών κινημάτων, της πολιτικής οικολογίας, των κινημάτων πολιτών για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής, και στις εκλογές του Οκτωβρίου έχουν την υποστήριξη του ΣΥΝ, υιοθέτησαν το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Τοπικής Ατζέντα 21 (Local Ατζέντα 21) στις πόλεις τους, το οποίο επεξεργάστηκαν οι συνεργαζόμενοι οικολόγοι του ΣΥΝ Νίκος Καίσαρης και Γιάννης Σακιώτης. Και δεσμεύτηκαν για την προώθηση 5των διαδικασιών διατύπωσης Χάρτας Αειφόρου Ανάπτυξης για κάθε περιοχή μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συμμετοχή φορέων και πολιτών σε κάθε δήμο.

Οι δυνάμεις που προσυπογράφουν την πρωτοβουλία δεσμεύονται για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στις πόλεις μας, για να γίνουν οι ελληνικές πόλεις τόποι αξιοβίωτοι, με υψηλή ποιότητα ζωής και οικολογική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος, που θα λειτουργούν ως ένα πολυλειτουργικά κύτταρα, με ήπιες δραστηριότητες, με υποστηρικτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας και ενθάρρυνσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, πόλεις που θα επιδιώκουν την άνθηση του πολιτισμού και θα αναπτύσσουν τις διαδικασίες άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας των πολιτών.

Το πρόγραμμα δράσης θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, περιλαμβάνει την ενημέρωση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο, τους τρόπους εφαρμογής και εξειδίκευσης σε τοπική κλίμακα της Τοπικής Ατζέντα 21, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων, ομάδων εργασίας και ειδικών εκδόσεων που θα οργανωθούν με την υποστήριξη της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού Νίκος Πουλαντζάς.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Φώτης Κουβέλης χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δήλωσε πως η "ʼλλη Αθήνα" υιοθετεί πλήρως την Τοπική Ατζέντα 21 και τόνισε ότι πολλά από τα στοιχεία της έχουν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα του συνδυασμού. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης προσέθεσε ένα κεφάλαιο με προτεινόμενες δράσεις στην Τοπική Ατζέντα 21 για την προώθηση ασφαλών τροφίμων στους καταναλωτές και τον αποκλεισμό των επικίνδυνων τροφών και ιδιαίτερα των μεταλλαγμένων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε την πλήρη αποδοχή της πρωτοβουλίας και πρότεινε την ίδρυση ενός μόνιμου δικτύου αυτοδιοκητικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα που θα προωθεί τα σημαντικά κεφάλαια της Τοπικής Ατζέντα 21. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Μυστακόπουλος, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης. Το παρόν και την έγκρισή τους στο σχέδιο δράσης έδωσαν ακόμη ο δήμαρχος Αγιύ Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιώργος Σταθόπουλος, ενώ το κείμενο προσυπογράφουν ο Χρήστος Παλαιολόγος, δήμαρχος Λειβαδιάς, Ανδρέας Νταής, δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο Ηλίας Γρηγόρης, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και ο Θόδωρος Γκοτσόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης.

Λίγα λόγια για την Τοπική Ατζέντα 21

Η ιδέα για την Τοπική Ατζέντα 21 βρίσκεται στο κεφάλαιο 28 της Ατζέντα 21 (ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Ρίο που εξειδικεύει τις δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη) και οι επεξεργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αποσαφήνιση και τον εμπλουτισμό της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Ατζέντα 21 ασχολείται με τα πιεστικά προβλήματα του περιβάλλοντος και περιλαμβάνει πάνω από 2.500 συστάσεις για δράση. Περιλαμβάνει προτάσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, την αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, για την προστασία της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, της βιοποικιλότητα, για την αποτροπή της αποψίλωσης των δασών και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Η Ατζέντα 21 κάνει προτάσεις για τρόπους ενδυνάμωσης σημαντικών ομάδων - γυναίκες, συνδικάτα, αγρότες, παιδιά και νέους, αυτόχθονες λαούς, επιστημονική κοινότητα, τοπικές αρχές, επιχειρηματίες, βιομηχανία και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) - με στόχο την ανάληψη δράσεων που προωθούν μία βιώσιμη - αειφόρο ανάπτυξη.

Ειδικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει ρόλο και μάλιστα σπουδαίο στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου που είναι εφικτός, μέσα από την προώθηση της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η διαχείριση αποβλήτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο αστικός σχεδιασμός, η αειφόρος κατανάλωση, η ενδυνάμωση των συμμετοχικών δημοκρατικών διαδικασιών σε τοπική κλίμακα περιλαμβάνονται στην Τοπική Ατζέντα 21 και αποτελούν τομείς όπου η δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή της Τοπικής Ατζέντα 21, τη στιγμή που εκατοντάδες πόλεις στην ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε εμβάθυνση των πρωτοβουλιών και των μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης.

To Γραφείο Τύπου