Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/12/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για τη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ στο Παρίσι

"Αυτόματες κυρώσεις κατά των δημοσιονομικά ατακτούντων κρατών, εμμονή στην θεσμοποίηση της λιτότητας, απόρριψη των ευρωομολόγων, επανάληψη των περί “ανεξαρτησίας” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από αλλαγή των ευρωσυνθηκών – οι Σαρκοζί και Μέρκελ χθες στο Παρίσι δεν πρωτοτύπησαν. Δυστυχώς για τους ευρωπαϊκούς λαούς, επανέλαβαν για άλλη μια φορά τα συστατικά στοιχεία της αποτυχημένης συνταγής, η οποία οδηγεί, όπως όλα φανερώνουν αλλά στα οποία το γερμανογαλλικό δίδυμο πεισματικά κωφεύει, στη διάλυση του ευρώ και την εξαθλίωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Τείνει πλέον να γίνει πατέντα: οι δύο ηγέτες δεν χάνουν ευκαιρία να χάσουν μια ευκαιρία να δώσουν τέλος στην κρίση που πλήττει πλέον τον πυρήνα της ευρωζώνης. Το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και του μονεταρισμού, μπορεί να είναι πλέον φανερό ότι έχει εκπνεύσει ωστόσο η ηγεσία της ΕΕ εμμένει, σε βάρος των συμφερόντων των λαών και υπέρ εκείνων των αγορών και των τραπεζών, να το αναστήσει.

Η μόνη λύση μπορεί να προέλθει από τη ρήξη με τη λογική της συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, από τη λογική του φαύλου κύκλου της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας. Όπως υποστηρίζει εδώ και 24 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην ευρωβουλή, μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Υπάρχει η εναλλακτική πολιτική της ριζικής αλλαγής πορείας με έμφαση στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την απασχόληση. Αυτά τα τρία “α” είναι απαραίτητο να διεκδικήσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί σε αντίθεση με τα Α της κερδοσκοπίας που μοιράζουν οι οίκοι αξιολόγησης".

To Γραφείο Τύπου