Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/09/2002

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για το κύμα της ακρίβειας και το μποϊκοτάζ των καταναλωτών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε:

Η κυβέρνηση για μία φορά ακόμα υποκρίνεται και προκαλεί:
Όταν η ακρίβεια και η ασυδοσία ξεπερνούν τα όρια καλεί τους καταναλωτές να αντιδράσουν κι αρχίζουν οι υπουργοί το κουβεντολόι για... μαύρες κι άσπρες λίστες, παρατηρητήρια και άλλα ευχολόγια.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να πράξει το αυτονόητο και βασικό κοινωνικό της καθήκον:
Να ασκήσει σωστά τη θεσμική εποπτεία και ρύθμιση της αγοράς ώστε

Η δυσφορία και η αντίδραση του έλληνα πολίτη έχουν διπλή κατεύθυνση: Έναντι της αισχροκέρδειας της αγοράς και έναντι της αναλγησίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο ΣΥΝ λέει στους πολίτες - καταναλωτές: Ελέγξτε την Αγορά - Ξυπνήστε την κυβέρνηση. Αυτό που αρνείται και δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση, κάντε το εσείς.

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων παρά την περιοριστική εισοδηματική πολιτική αποδεικνύει ότι έχουμε πληθωρισμό κερδών κι όχι πληθωρισμό μισθών.

Η αντίδραση και η εγρήγορση των καταναλωτών είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί.

Απαιτούνται κυβερνητικά μέτρα, ουσιαστικοί έλεγχοι και κυρώσεις εναντίον της ανατιμητικής κερδοσκοπίας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες. Πολύ περισσότερο που στον χώρο των ανατιμήσεων πρωτοστατούν αποφάσεις της κυβέρνησης (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), δημοσίων επιχειρήσεων (π.χ. τιμολόγια ΔΕΚΟ) ή πρακτικές καρτέλ σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας (π.χ. καύσιμα).

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την κινητοποίηση των καταναλωτών, εναντίον του νέου κύματος ακρίβειας και κερδοσκοπίας που υπονομεύει τόσο το λαϊκό εισόδημα, όσο και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το κοινωνικό κίνημα των καταναλωτών δεν είναι μονάχα ένα καλό σούπερ-μάρκετ με φτηνές τιμές και ελεγχόμενη ποιότητα. Το κοινωνικό κίνημα των καταναλωτών επιδιώκει και την προστασία του εισοδήματος και της υγείας, αλλά και την αμφισβήτηση ενός μοντέλου καταναλωτισμού, το οποίο καλλιεργούν οι κυβερνητικές πολιτικές, και μιας πρακτικής υπερχρέωσης, στο οποίο σπρώχνεται ο πολίτης προκειμένου να τα βγάλει πέρα στη δύσκολη καθημερινότητά του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου