Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/12/2011

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ στη συζήτηση της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΕ΄

Δευτέρα,5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ:

«Κύριε Πρόεδρε, στον προϋπολογισμό αυτό φέτος πολλά πράγματα μοιάζουν με τον περσινό και τον προπέρσινο, αλλά και με παλαιότερους. Παρατηρούμε όμως να μαλώνουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, κάποιοι Υπουργοί όχι για τον προϋπολογισμό, αλλά και τη διαδοχή στο κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ κυρίως και τα εσωκομματικά του.

Ίσως δεν έχει ενδιαφέρον ένας προϋπολογισμός που λειτουργεί με αυτόματο πιλότο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα, ένας μνημονιακός προϋπολογισμός εν πάση περιπτώσει που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις παρά μόνο για λεπτομέρειες.

Θα ήθελα να πω ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα αυτού του προϋπολογισμού αυτής της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ενδεικτικά υπάρχουν τα έγγραφα της ΕΥΠ που είδαν πριν από λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας, που υποτίθεται ότι είναι πολύ μυστικά. Δεν ξέρω πώς βγήκαν στο φως. Είναι όμως αποδεικτικά ορισμένων πραγμάτων.

Στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο ξεκίνησαν δυο συγκεντρώσεις. Η μια ήταν της ΑΔΕΔΥ και η άλλη του ΠΑΜΕ. Θα σας καταθέσω και το δημοσίευμα και την έκθεση της ΕΥΠ που λέει πότε ξεκίνησε, πόσοι ήταν, πού πήγαν, τι έκαναν κ.λπ. Όσοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε προς τα πίσω, το γεγονός τους ξενίζει, αλλά κάποιοι άλλοι που εκτιμούν ότι η πολιτική που εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την αστυνομοκρατία, τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, νομίζω ότι έχουν δίκιο. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, παρόλο που έγινε ντόρος, κανείς δεν απαντά για να δικαιολογήσει έστω τα αδικαιολόγητα.

Σε μια περιοδεία που έκανα το Σάββατο στο Ηράκλειο, μου είπαν σε μια συνοικία ότι είναι πολύ καλή η ιδέα της γερμανικής κυβέρνησης να ορίσει υφυπουργό για τα θέματα της Ελλάδας. Μου είπαν επίσης κάτι που μπορεί να μοιάζει αστείο ή ευφυολόγημα, αλλά μπορεί να έχει και κάποια βάση. Μου είπαν να ορίσει και η ελληνική Κυβέρνηση έναν υπουργό για τα θέματα της Ελλάδας και όχι μόνο για τα θέματα του Μνημονίου!

Η πρώτη ανάγνωση, αλλά και η τελευταία σʼ αυτό τον προϋπολογισμό νομίζω ότι πείθουν ότι αυτές οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2012 είναι εικονικές και θα διαψευσθούν σε ελάχιστους μήνες. Είναι ένας προϋπολογισμός που σχεδιάζει να καταθέσει το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών στο βωμό των τραπεζιτών, είτε με τη μορφή τοκοχρεωλυτικών δόσεων είτε των κονδυλίων στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Το γενικό σύνολο των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού ανέρχεται, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση, στα 170.000.000.000 ευρώ. Ποια είναι η κατανομή; Ποιοι τα παίρνουν; Σύμφωνα με το προσχέδιο το 34% των συνολικών φορολογικών εσόδων κατευθύνεται σε αποπληρωμή τόκων προς τους δανειστές, τόκων που αποτελούν βάρος σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ύφεση, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι τόκοι συλλέγονται με το πλέον άδικο σύστημα φορολογίας.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την παροχή βοήθειας του δημοσίου προς τις τράπεζες είτε με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε με τη μορφή ομολόγων είτε με τη μορφή εγγυήσεων για την εξασφάλιση δανείων των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς και τις συντάξεις του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων απορροφούν το 14% των συνολικών κρατικών δαπανών. Οι μεταβιβαστικές δαπάνες όμως με τις οποίες χρηματοδοτείται το σύνολο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η υγεία, η παιδεία κ.λπ., αποτελούν το 10,1% και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Τελικά το 70% περίπου των δαπανών θα πάει στα ταμεία των τραπεζών.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της χαριστικής νομοθεσίας, οι τράπεζες αποδίδουν πολύ χαμηλότερους φόρους από όσο θα όφειλαν. Δεν ξεχνάμε ότι την επόμενη χρονιά λήγουν πολλές σειρές ελληνικών ομολόγων που πρέπει η Κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας για το κούρεμα, να πληρώσει για τη διάσωση των τραπεζών.

Το 2011 οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, κατευθύνθηκαν ως επί το πλείστον στην αύξηση των δαπανών για την αποπληρωμή των τόκων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, της μεγάλης ανεργίας και των χαμηλών μισθών.

Επισημαίνουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπεται ότι η ύφεση του 2011, δηλαδή το -5,5%, θα είναι βαθύτερη από αυτή του 2010. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 149,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που έγκυροι κύκλοι, όπως το World Economic Outlook, το υπολογίζουν στο 189% και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρατηρεί ότι μια απόκλιση 1% από τις προβλέψεις του για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ αρκεί για να καταστεί το χρέος μη βιώσιμο. Αν, λοιπόν, ισχύουν αυτά, τότε τι συζητάμε, όταν το χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν κατά 10,7% σε μια χρονιά που το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,8%. Οι άμεσοι φόροι συνολικά θα εκτοξευθούν. Εγώ θέλω να πω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, ότι χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση εκ μέρους της Κομισιόν ή της EUROSTAT, η Κυβέρνηση φούσκωσε τα χρέη των νοσοκομείων, τα δημόσια ελλείμματα του 2008 και 2009 και αυτό επιβεβαιώθηκε από την απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σεμέτα, μετά από μια σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Φουντή.

Σʼ αυτήν την περίπτωση βλέπετε ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε σαν να ήθελε να αυτοκτονήσει. Φούσκωσε ακόμη παραπάνω τα όντως μεγάλα ελλείμματα της χώρας, με δαπάνες που δεν όφειλαν να εντάξουν με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Αξίζει μάλλον να ερευνηθεί σε βάθος γιατί, όπως απάντησε η Κομισιόν, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε όλα τα χρέη των νοσοκομείων το 2009.

Έγινε επίσης το πρωτοφανές, να συμπεριληφθούν μονομιάς δεκαεπτά ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εμφανιστεί ότι οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού είχαν μηδενικό αποτέλεσμα, αλλά και να αφηνιάσουν οι αγορές αφού έβλεπαν πως αντί για περιορισμό, είχαμε αύξηση ελλειμμάτων. Οι ευθύνες για το φούσκωμα των ελλειμμάτων δεν είναι μόνο της ελληνικής Κυβέρνησης ή της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής. Είναι και της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και της Κομισιόν και της EUROSTAT. Εδώ δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Επίσης, θέλω να σας πω ακόμα ότι αν μιλήσει κανείς και λίγο για την περιφέρεια, θα δει ότι όχι μόνο στην Κρήτη -που εγώ θα ήθελα να μιλήσω, αν είχα περισσότερο χρόνο- αλλά σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Αυτός ο Προϋπολογισμός δεν αφήνει δυνατότητα να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, στο οποίο προσαρμόζεται αυτός ο προϋπολογισμός και προσπαθεί να κάνει κάτι.

Επίσης, το ίδιο κάνει και για όλες τις περιφέρειες είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τους τομέα, είτε μιλάμε για τη διαχείριση των υδάτινων  πόρων, είτε μιλάμε για τα σοβαρά έργα, όπως είναι ο ΒOAK και το αεροδρόμιο ή ο τουρισμός στην Κρήτη.

Εγώ πιστεύω -και θα το παραδεχθούν οι πάντες- ότι η ανεργία είναι κοινωνικός καρκίνος. Και θα έλεγα ότι για την Κρήτη είναι ιδιαίτερη η ανεργία, διότι προέρχεται όχι από συνηθισμένη εργασία, αλλά από μια εργασία εποχική. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό –οι περισσότεροι εκεί είναι- έχουν μια ειδικότερη ανεργία. Είναι πιο βαριά αυτή η ανεργία. Μπορεί οι αριθμοί να είναι ίδιοι ή και κατώτεροι στην Κρήτη, αλλά λόγω του ότι είναι εποχική η ανεργία είναι βαρύτερη η αρρώστια της ανεργίας.

Ευχαριστώ.»