Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2011

Δήλωση της Ρ.Δούρου για τις ομιλίες Σαρκοζί, Μέρκελ στη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη Μασσαλία

Η Ρένα Δούρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε με αφορμή τις ομιλίες Σαρκοζί, Μέρκελ στη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη Μασσαλία:

Τίποτε το καινούργιο, πέραν της επανάληψης των γνωστών πλέον θέσεών τους σχετικά με τις αυτόματες κυρώσεις κατά των απείθαρχων, δημοσιονομικά, κρατών της ευρωζώνης, τη γενικευμένη λιτότητα και την ανάγκη μεταρρύθμισης προς ακόμη περισσότερο νεοφιλελεύθερη και μονεταριστική κατεύθυνση των ευρωσυνθηκών, δεν ακούστηκε σήμερα από τα χείλη των Σαρκοζί και Μέρκελ, κατά τη συνάντηση στη Μασσαλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Το δίδυμο, υπό την πίεση των κερδοσκοπικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, που απειλούν με υποβάθμιση το σύνολο της Ευρωζώνης, εμμένει στην αποτυχημένη συνταγή που οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς στην εξαθλίωση, την ανεργία και το κοινωνικό αδιέξοδο. Ενώπιον της πολιτικής τους οικογένειας, οι Σαρκοζί και Μέρκελ επιβεβαίωσαν ότι η οδός που έχουν επιλέξει είναι λάθος καθώς δεν έκαναν λόγο ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για αλλαγή του ρόλου και της αποστολής της ΕΚΤ, στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής ρήξης με το σημερινό μοντέλο. Από τις ομιλίες και των δύο έλειπαν οι λέξεις 'ανάπτυξη' και 'απασχόληση' ενώ περίσσευαν οι αναφορές στη 'σκληρή δουλειά', την 'πειθαρχία', την 'επιτήρηση', με την Α. Μέρκελ να επαναλαμβάνει ότι 'δεν υπάρχουν θαυματουργικές λύσεις από τη μια ημέρα στην άλλη', υπονοώντας την μακρόχρονη προοπτική μιας θεσμοποιημένης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σκληρής λιτότητας ως το μοναδικό ορίζοντα για τους λαούς της Ευρώπης. Και όμως λύσεις διαφορετικές από αυτές του γερμανογαλλικού άξονα υπάρχουν και τις επαναλαμβάνουν εδώ και μήνες το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην είναι θαυματουργικές αλλά στοχεύουν στην Ανάπτυξη, την Αλληλεγγύη και την Απασχόληση – τα 3 Α για την ευημερία των λαών και όχι των αγορών και του τραπεζικού συστήματος».

To Γραφείο Τύπου