Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/09/2002

Για το Κίνημα Καταναλωτών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου "Η Κατάσταση του Κόσμου 2002" του Ινστιτούτου Worldwatch (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο), που επιμελήθηκε και εξέδωσε η Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Το κίνημα των καταναλωτών δεν είναι απλά η απαίτηση για ένα καλό σούπερ-μάρκετ με φτηνές τιμές και ελεγχόμενη ποιότητα. Το κίνημα των καταναλωτών αμφισβητεί και αντιστρατεύεται το μοντέλο της καταναλωτικής κοινωνίας και της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Αμφισβητεί το μοντέλο της υπερπαραγωγής, της άναρχης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, χάριν της κερδοσκοπίας. Αντιπολιτεύεται τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες δεν στηρίζουν το εισόδημα του πολίτη από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία από τη νοθεία και τα μεταλλαγμένα. Και δεν εξυγιαίνουν την αγορά. Απεναντίας, σπρώχνουν τον πολίτη με τον υπερδανεισμό στην αιχμαλωσία του από την αγορά.

Αποτελεί δείγμα περισσής υποκρισίας να βγαίνουν υπουργοί και να καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν για ορισμένα λεπτά μιας κάποιας μέρας, όταν η κυβερνητική πολιτική διαιωνίζει αυτό το μοντέλο της καταναλωτικής κοινωνίας και της έλλειψης προστασίας του πολίτη, του καταναλωτή και των συλλογικών αγαθών της δημόσιας υγείας.

Εμείς είμαστε υπέρ των κινημάτων των καταναλωτών, γιατί είναι κινήματα μέσα από τα οποία διευρύνεται ο πλουραλισμός της δημοκρατίας. Οργανώνεται και εκφράζεται η ενεργός συμμετοχή του πολίτη και αμφισβητούνται πολύ περισσότερα πράγματα από τα απλά καταναλωτικά ζητήματα των τιμών και της ακρίβειας. Αμφισβητείται και ο τρόπος με τον οποίον η εκάστοτε κυβέρνηση δεν εκπληρώνει το βασικό κοινωνικό της καθήκον, να εξυγιαίνει την αγορά, να εξασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να στηρίζει το εισόδημα του εργαζόμενου, του πολίτη, του καταναλωτή.

Για τον ΣΥΝ το κίνημα των καταναλωτών είναι ένα διαρκές κίνημα κοινωνικής δράσης. Δεν είναι στιγμιαίο σύνθημα ευκαιριακής αντίδρασης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου