Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/12/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Τραγικό αδιέξοδο για τη συνέχιση της λειτουργίας των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη λόγω διακοπής της χρηματοδότησής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Η υλοποίηση των μνημονίων και της πολιτικής της τρόικας έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ έχει ήδη περικοπεί κατά 35% ο τακτικός προϋπολογισμός του 2011 σε σχέση με αυτόν του 2010, εντελώς ξαφνικά και αυθαίρετα στο τέλος του οικονομικού έτους η ΓΓΑ περικόπτει ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 40-50%, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ολοκληρώσει τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις με βάση τα προϋπολογισθέντα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής ασφυξίας στον αθλητισμό.   

Στη Θεσσαλονίκη το σύνολο των ερασιτεχνικών αθλητικών φορέων βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης. Οι δημόσιου χαρακτήρα αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες εντάσσονται τα τρία Εθνικά Κολυμβητήρια (Ποσειδώνιο, Εθνικό, Νεάπολης) και τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της πόλης (Μίκρα, Σταυρούπολης) υποβαθμίζονται συστηματικά ώστε να παραχωρηθούν σκανδαλωδώς σε ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα Εθνικά Κολυμβητήρια παρέμεναν κλειστά για 8 περίπου μήνες λόγω διακοπής του φυσικού αερίου, ενώ σήμερα καλούνται οι γονείς των αθλητών να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη που έχουν συσσωρευτεί για το φυσικό αέριο και τη ΔΕΗ. Επιπροσθέτως κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίες για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στους φορείς εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επί δεκαετίες κατακυρίευσαν τον χώρο του αθλητισμού και αποτέλεσαν προνομιακό εργαλείο πελατειακών σχέσεων, μικροκομματικών δεσμεύσεων. Επίσης  κατά τη διάρκεια λειτουργίας των αθλητικών κέντρων έχουν καταγγελθεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα και στη φύλαξη των χώρων, στη θέρμανση, στη συντήρηση των υποδομών, καθώς επίσης και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επειδή το οικογενειακό εισόδημα δεν είναι δυνατό να επιβαρύνεται με δαπάνες που αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας κυρίως στην χρονική περίοδο που δέχεται την πιο βάρβαρη επίθεση μείωσης των μισθών και επιβολής χαρατσιών .

Επειδή με την πολιτική αυτή οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οδηγούνται στην απόλυτη εξάρτηση από τους χορηγούς της αθλητικής βιομηχανίας και του αθλητικού θεάματος, απεμπολώντας κάθε υποχρέωση αναπτυξιακής λειτουργίας άρα και το θεμελιακό – ιδρυτικό τους ρόλο.

Επειδή η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των δράσεων «αθλητισμού για όλους», του ειδικού αθλητισμού, του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία και άλλων «αδύναμων» κοινωνικών ομάδων τίθενται σε αμφισβήτηση.

Επειδή η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός εξωθούνται από το δημόσιο σχολείο, η αθλητική εκπαίδευση βρίσκεται υπό διωγμό και οι Τάξεις Αθλητικής Διευκόλυνσης έχουν καταργηθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να μην διακόπτονται τα δημόσια αγαθά, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, σε εγκαταστάσεις που προάγουν τον μαζικό αθλητισμό "για όλους", τον "ειδικό" αθλητισμό και τον ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό;

2.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την εύρυθμη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στα εθνικά Αθλητικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης;

3.      Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η πληρωμή των προπονητών και του προσωπικού των Αθλητικών Κέντρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου