Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/09/2002

Κλιμάκιο του ΣΥΝ στις πληγείσες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις περιοχές του νομού Κορινθίας

Κλιμάκιο του ΣΥΝ από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους Κ. Βουδούρη, υποψήφιο Νομάρχη Κορινθίας και Π. Ψιλογιαννόπουλο, Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ επισκέφθηκε τη Νεμέα και τις πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφικές βροχοπτώσεις περιοχές του νομού Κορινθίας. Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παραγωγών και φορέων της περιοχής στον Πνευματικό Κέντρο, στην οποία παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της περιοχής και ο Νομάρχης Κορινθίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κορίνθου και το Δημοτικό Συμβούλιο και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα της πόλης καθώς και τα γενικότερα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στην οποία τόνισε:

Για τους αγρότες και τις καταστροφές της Κορινθίας

Οι αγρότες της Κορινθίας είναι σε απόγνωση. Κάθε μέρα βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει, τα νοικοκυριά τους να φτωχαίνουν, τα προβλήματα να μεγαλώνουν.
Έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής τους.
Ακόμα περιμένουν τα τρισεκατομμύρια από το Γ’ ΚΠΣ που τους υποσχόταν η κυβέρνηση, ενώ η αγωνία τους κορυφώνεται, γιατί η καταστροφή που πάθανε είναι ολοσχερής.
Αφανίσθηκε η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, της σουλτανίνας και των κρασοστάφυλλων.

Επιβάλλεται η άμεση και πλήρης αποζημίωσή τους με πραγματικά στοιχεία και όχι με υποτιμημένες εκτιμήσεις, που για λογιστικούς λόγους θα μετριάζουν τη ζημιά.
Πρέπει αμέσως να αρχίσουν να δουλεύουν τα συνεργεία των καταγραφών και των εκτιμήσεων, χωρίς γραφειοκρατική καθυστέρηση και μεθοδεύσεις, που προκαλούν οργή στους αγρότες. Κάθε καθυστέρηση για την αποτίμηση των καταστροφών και την αποζημίωση των παραγωγών είναι εγκληματική.
Είναι απαραίτητη η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη παρακράτηση για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Ο ΣΥΝ εδώ και ένα χρόνο ζητούσε την εγγραφή κονδυλίων στον Προϋπολογισμό, ώστε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει πλήρως και να στηρίζει αποφασιστικά τον παραγωγό που καταστρέφεται. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε και σήμερα οδηγεί τους παραγωγούς στο αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οι αγρότες δεν είναι επαίτες της κρατικής φιλανθρωπίας, ούτε παιχνίδι της κυβερνητικής διγλωσσίας.
Αξιώνουν σεβασμό του μόχθου τους και με αξιοπρέπεια αγωνίζονται για δίκαιη λύση των προβλημάτων τους.

Για την κυβερνητική πολιτική

Είναι παλαιοκομματική ανοησία να μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη για ισχυρή Ελλάδα την ώρα που οι πολίτες της χώρας φορτώνονται και παλεύουν με τα τόσα προβλήματα:
Από το διαρκές έγκλημα του Κηφισού και την κοροϊδία περί πολιτικής προστασίας, τα ανοιχτά προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων, των εργατών και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων, της Παιδείας, της Υγείας και της ασφάλισης, της φορολογικής αδικίας και της εισοδηματικής ανισότητας μέχρι τις λογιστικές αλχημείες για να κλείσει ο Προϋπολογισμός και να διασκεδαστεί η κακή πορεία του πληθωρισμού, του χρέους και των δημοσίων οικονομικών.

Όλα αυτά τα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα και ανασφαλή την προοπτική της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, έχουν πολιτική ταυτότητα και πολιτικό ονοματεπώνυμο. Δεν είναι προβλήματα χωρίς αιτία. Αποτελεί πρωτοφανή υποκρισία να αναζητούνται υπαίτιοι πέρα από όσους διαχειρίζονται επί χρόνια τις κυβερνητικές πολιτικές, τα δημόσια κονδύλια, τις δημόσιες επενδύσεις.
Ο κ. Σημίτης με την ευκαιρία της ΔΕΘ πρέπει να βρει το κουράγιο και την ευθύνη να απαντήσει στους πολίτες για τις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν και οδηγούν σε αυτά τα προβλήματα. Ο κ. Σημίτης πρέπει, επιτέλους, να δει με αυτοκριτική τις δικές του ευθύνες για τα αδιέξοδα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η ΔΕΘ δεν είναι μια ακόμα παράσταση επικοινωνιακής επιχείρησης, άλλωστε κανένα επικοινωνιακό συγύρισμα δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί ή πίσω από τις κουρτίνες, για να είναι ωραίες οι επετειακές φωτογραφίες των εκδηλώσεων της ΔΕΘ. Οι πολίτες που διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα ζητούν περισσότερη ευθύνη και ειλικρίνεια.

To Γραφείο Τύπου