Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Στρατούλη στο «ΡΑΔΙΟ 9» (Χ. Μπότσαρης)

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9 (Χάρη Μπότσαρη) , σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ καθώς και για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής είχαμε δύο πολλοί σοβαρές εξελίξεις.

Πρώτο: Είχαμε διάσπαση και βαθύτατο ρήγμα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Από τις 27 χώρες συμφώνησαν με τις επιδιώξεις του Γερμανογαλλικού άξονα  για την μετατροπή της ΕΕ σε γερμανικό στρατόπεδο σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας οι 23, δηλαδή οι 17 χώρες της ευρωζώνης και άλλες 6 από τις υπόλοιπες χώρες.

Δεύτερο: Οι 17+6 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους λαούς τους με αιώνιες πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους με στόχο να ισοσκελίζονται  οι προϋπολογισμοί τους και να μηδενιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους  με πρόβλεψη μάλιστα αυτόματων οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων για τις απείθαρχες χώρες και πλήρους κηδεμονίας τους από τα όργανα της ΕΕ.

Οι πολιτικές όμως λιτότητας θα βαθύνουν την ύφεση και κατά συνέπεια θα αυξήσουν τα δημόσια ελλείμματα  με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος (ελλείμματα – λιτότητα – ύφεση – ελλείμματα). Εξάλλου το πρόβλημα δεν είναι, εαν μια χώρα έχει δημόσιο έλλειμμα, αλλά εάν το διαθέτει για παραγωγικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς, ή για πλουτισμό των ήδη πλουσίων, των τραπεζών και των κερδοσκόπων.

Οι αποφάσεις των 17+6 δεν πρόκειται στο ελάχιστο να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των αγορών, από τη στιγμή που δεν πήραν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προσωρινής άμυνας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έστω σαν ασπιρίνες, όπως η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ, η μεγαλύτερη ενίσχυση με κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) κλπ.

Οι αποφάσεις λοιπόν των 23 πολύ γρήγορα θα καταλήξουν να είναι (μια τρύπα στο νερό), η αποσύνθεση της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και θα βαθύνει, καθώς και η λεηλασία των λαών και των χωρών της ΕΕ, που όσο γρηγορότερα συγκρουστούν με αυτή την ευρωζώνη - νεοφιλελεύθερη φυλακή τόσο το καλλίτερο για να μπορέσουν ν' ανοίξουν άλλοι προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι για κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και για την Ευρώπη.

Όσο αφορά την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης νομίζω ότι χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη σιωπή, αποδοχή και δουλοφροσύνη προς τις προτάσεις του Γερμανογαλλικού άξονα. Ηταν ως να μην συμμετείχε καθόλου στη σύνοδο κορυφής.

Στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι η συνεχιζόμενη άνοδος όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, παράλληλα με την πτώση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση της μνημονιακής συνεργασίας.

Η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτατου πολιτικού μετώπου και στη βάση ενός κοινού ριζοσπαστικού προγράμματος είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ  για να δώσει ελπίδα στο λαό, ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό του μνημονίου και ότι αξίζει να αγωνιστεί για αυτόν.

To Γραφείο Τύπου