Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/09/2002

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σημειώνει τα εξής:

Εμφανώς απολογητική και αμήχανη η ομιλία του κ.Σημίτη δείχνει αφενός την έλλειψη θάρρους για την αναγκαία αυτοκριτική στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αφετέρου την πλήρη έλλειψη οράματος και προοπτικής για την οικονομική και κοινωνική πορεία του τόπου.

Για μια ακόμη φορά δεν υπήρξαν δεσμεύσεις και εξαγγελίες που να είναι πειστικές και να υπερβαίνουν τον ορίζοντα της διαχειριστικής λογικής και της επιμονής για άσκηση μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας.

Πολύ καθυστερημένα αντιλαμβάνεται ο κ. Σημίτης και αναφέρεται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, χωρίς να εντάσσει την ελληνική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος και χωρίς να αντιλαμβάνεται τις σοβαρές επιπτώσεις τις οποίες υφίσταται και με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Η αποσπασματική αναφορά σε φοροελαφρύνσεις χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα αποδεικνύει την επιμονή στη διατήρηση του ίδιου άδικου αντικοινωνικού φορολογικού συστήματος, την άρνηση για την προώθηση μιας ριζοσπαστικής δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Σημίτης επικαλείται την ασφάλεια για τις οικονομικές επιχειρήσεις, για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους. Η υπόθεση, όμως, της ασφάλειας αποτελεί ιδεολόγημα και προκάλυμμα για αντικοινωνικές πολιτικές όταν εμφανίζεται αποσυνδεμένη από οποιαδήποτε πρόνοια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη λειτουργία και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όταν κινείται αυτή η έννοια της ασφάλειας έξω από μια λογική ουσιαστικής κοινωνικής σύγκλισης, αποκατάστασης του κοινωνικού ιστού, πραγματικής σύγκλισης με την Ε.Ε. και ανοικτής προοπτικής για τους πολίτες της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου