Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/12/2011

Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ για τη σύνοδο κορυφής, τις συζητήσεις με την τρόικα και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν

Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής αποτελούν άλλο ένα βήμα στο δρόμο της μεγαλύτερης ύφεσης και της κοινωνικής χρεωκοπίας. Οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ θέλουν να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε μια δημοσιονομική φυλακή προωθώντας προγράμματα διαρκούς πανευρωπαϊκής λιτότητας, ενώ απορρίφτηκε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να ανακόψει την κρίση και να οδηγήσει στο δρόμο της εξόδου, μέσω της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η στόχευση είναι φανερή, να ισοπεδωθεί πλήρως το κοινωνικό κράτος, να πληρώσει το κόστος της κρίσης ο κόσμος της εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αντί να καταθέσει την εμπειρία της από την καταστροφική εφαρμογή του μνημονίου διεκδικώντας ένα άλλο δρόμο, υιοθέτησε τη στάση του παθητικού ακροατή κάνοντας σαφές σε όλους ότι είναι δεδομένη η στάση της πλήρους αποδοχής εκ μέρους της  σε οτιδήποτε κι αν  αποφασισθεί. Την ίδια στιγμή συνεχίζει τις συζητήσεις με την Τρόικα για νέα μέτρα αδιαφορώντας για τις ολέθριες επιπτώσεις της πολιτικής της και υιοθετώντας τις υποδείξεις της τελευταίας Έκθεσης της Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη, συζητά για μέτρα πολύ πέρα από τη θητεία της, έως το 2014, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές  για παράταση του βίου της πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, ξεχνώντας πως συγκροτήθηκε ως κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Πέρα από την κοινωνία ισοπεδώνεται και η δημοκρατία.

Έχει πλέον πλήρως εμπεδωθεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πως τόσο η πολιτική του μνημονίου όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν πρέπει να ηττηθούν. Καθημερινά δημιουργούνται οι όροι για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενωτική του δράση θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού - αντινεοφιλελεύθερου μετώπου για την διεκδίκηση ενός  άλλου δρόμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.      

To Γραφείο Τύπου