Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/12/2011

Ρέν σε Ν.Χουντή: Δεν προχωρούν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

•    Νίκος Χουντής: Για να γλυκάνει το χάπι, το πρώτο Μνημόνιο προέβλεπε και πέντε δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Τι έχετε κάνει;

•    Όλι Ρέν: Δυστυχώς «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά».

Ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα μόνιμα υποζύγια, στενάζουν κάτω από το βάρος της ανελέητης φοροεπιδρομής και της συνεχούς περικοπής, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και ενώ η Τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, προτείνει νέες φοροεπιδρομές και πετσόκομμα “παροχών”, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρέν, ομολογεί ότι, πρακτικά δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, που όλοι γνωρίζουν ότι για πολλά συναπτά έτη είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σε ερώτησή του θύμιζε τις πέντε δεσμεύσεις του πρώτου Μνημονίου (6 Αυγούστου 2010) που ήταν:

-“η αναδιοργάνωση της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων”,

-“η ενδυνάμωση των ελέγχων φυσικών προσώπων με υψηλό πλούτο και υψηλά εισοδήματα”,

-“η έναρξη ποινικών διώξεων για τους χειρότερους οφειλέτες”, και,

-“η ενίσχυση της κατάθεσης και οι έλεγχοι πληρωμής”,

και ζητούσε να ενημερωθεί για την πορεία αυτών των μέτρων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα, για να εφαρμόσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επιτίθενται σκληρά στους Έλληνες εργαζόμενους, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, αυξάνοντας το ΦΠΑ στο 23% για όλα τα είδη, βάζοντας φόρους-χαράτσια ακόμα και σε φτωχούς και σε ανέργους, μειώνοντας το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ».

Ξεκινώντας την απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν, σημειώνει ότι όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, αν και ορισμένες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». Συνεχίζοντας την απάντησή του ο Επίτροπος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και σημειώνει ότι:

•    «Συγκροτήθηκε μονάδα μεγάλων φορολογουμένων και διεύθυνση για την είσπραξη των οφειλών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού»,

•    «Χρησιμοποιώντας πρόσφατα και νομοθετικά θεσπισθείσες εξουσίες ανάθεσης και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξετάζει την απόδοση των διαχειριστικών στελεχών όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και να προβαίνει σε αντικατάσταση όσων εξ αυτών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους τεθέντες στόχους επιδόσεων. Εγκρίθηκε πρόσφατα ειδική σύμβαση βάσει της απόδοσης για τους ελεγκτές με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών»

Εν συνεχεία, ο Επίτροπος Ρέν αναφέρεται στη λίστα με «1700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία  και ορισμένους αυτοαπασχολούμενους», που ήδη έχει ανακοινώσει και η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ενισχύσει το σύστημα επίλυσης φορολογικών διαφορών καθιστώντας το υποχρεωτικό για τις μεγάλες περιπτώσεις διαφορών σε διοικητικό επίπεδο από το τέλος Νοεμβρίου. Θα εκδοθούν οι αναγκαίες πράξεις παράγωγου δικαίου για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νεοσύστατο σύστημα διαιτησίας».

Έχει σημασία να τονιστεί ότι καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Επίτροπος Ρέν αφήνει ερωτηματικά για την άμεση σκοπιμότητα ενοποίησης και συγχώνευσης των φορολογικών υπηρεσιών αφού τονίζει ότι «Έχει σημειωθεί πολύ μικρότερη πρόοδος στην ενοποίηση και τη συγχώνευση των ανά τη χώρα φορολογικών υπηρεσιών, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί μόνο μετά τη δημιουργία νέου, σύγχρονου, πληροφορικού δικτύου που να συνδέει όλες τις υφιστάμενες εφορίες».

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Ρέν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ακόμα και όσοι καλοπροαίρετα πίστευαν ότι η Τρόικα μαζί με όσα δεινά φέρνει, θα έφερνε και ʽεκσυγχρονισμόʼ και ʽδικαιοσύνηʼ στο φορολογικό σύστημα, διαψεύδονται. Τη στιγμή που η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της αύξησης των εσόδων, ετοιμάζονται για νέα αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε όλα τα επίπεδα, η απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρέν, αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά υπάρχει σκανδαλώδης απροθυμία, όχι μόνο για την αποκάλυψη και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και ουσιαστική άρνηση είσπραξης βεβαιωμένων φόρων.

Οι δικαιολογίες που ακούγονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και αυτές του κ. Ρέν, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Θυμίζω ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται η είσπραξη ούτε ενός ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2011 και το 2012. Ότι το TAXIS έχει αφεθεί και βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και ότι οι εφορίες, λόγω της εφεδρείας, βρίσκονται υπό διάλυση. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης και της Τρόικας είναι η ιδιωτικοποίηση των φορολογικών αντικειμένων.

Όσο για την  περίφημη λίστα των 1700 φοροφυγάδων, από την οποία αποκαλύπτεται ένας ανά βδομάδα, είναι χρήσιμη μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αφού οι περισσότεροι έχουν ήδη εξασφαλίσει την ʽασυλίαʼ του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το κερασάκι στην τούρτα της σκανδαλώδους φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, έρχεται να προστεθεί από την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, που παρέχει διαρκή ασυλία με έναν ιδανικό τρόπο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στους μεγάλους έλληνες φοροφυγάδες».

Ο πίνακας με τις δράσεις βρίσκεται στο πρώτο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, στην σελίδα 13 (http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/e5/7b/8e/e57b8e56e86c2fffb7dec54469c427c7e0290a03/application/pdf/Revised+MoU+FINAL+GREEK.pdf)

To Γραφείο Τύπου