Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/09/2002

Διήμερη περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Α. Κωνσταντόπουλος. 
Στα οξυμένα προβλήματα της υπαίθρου Θεσσαλονίκης, των αγροτών και στην καταστροφή της λίμνης Κορώνεια επικεντρώθηκε η πρώτη μέρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος συνοδευόμενος από την Ασημίνα Ξηροτύρη βουλευτή Θεσ/νίκης, το Μιχάλη Τρεμόπουλο υποψήφιο Νομάρχη του συνδιασμού “Οικολογία-Αλληλεγγύη / Συνασπισμός των Πολιτών”, τους γραμματείς των Ν.Ε. Θεσσαλονίκης Τ.Κανταρά και Α.Δράγα επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Κορώνειας.

Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Κορώνειας κ.Χαρ.Παπαδόπουλο για τον τραγικό αφανισμό της λίμνης Κορώνεια και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους αλιείς και την περιοχή. Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Κορώνειας, επισκέφθηκαν την περιοχή που υπήρχε η λίμνη και επί τόπου είδαν το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε το Δήμο Απολλωνίας, όπου στο δημαρχείο ο Δήμαρχος κ.Κατσικάς Ιωάννης, δημοτικοί σύμβουλοι, αγροτικοί φορείς και αγρότες της περιοχής εξέθεσαν στον Πρόεδρο του ΣΥΝ τα προβλήματα της αγροτικής δραστηριότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης της Υπαίθρου, αλλά και τα ζητήματα εγκατάλειψης της νέας λουτρόπολης Απολλωνίας,που κόστισαν 8 δις και σήμερα είναι άχρηστο ερείπιο.

Μετά από τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε τόνισε:

 Για την καταστροφή της Λίμνης Κορώνεια

Είμαστε στον τόπο του εγκλήματος, ενός οικολογικού και κοινωνικού εγκλήματος, που ολοκληρώθηκε. Είχε προαναγγελθεί. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Ούτε από την πολιτεία, ούτε από την κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτό το έγκλημα.

Η Λίμνη της Κορώνεια ξεράθηκε. Εδώ, που υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Κωπηλατικού Κέντρου, τώρα λογγώνουν τα χορτάρια και ανάμεσά τους οι ταμπέλες απόμειναν με το “απαγορεύεται το ψάρεμα”, ανάμεσά τους οι αφημένες, μαυρισμένες βάρκες που σαπίζουν.

Κατά τα άλλα στο Γιοχάνεσμπουργκ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν λόγια και δάκρυα για το περιβάλλον. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μια από τις προστατευόμενες περιοχές της Συνθήκης Ραμσάρ, αφέθηκε να εξαφανιστεί.

Σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν και προβάλλουν τις αξίες των υγρότοπων ως αξίες ζωής, πολιτισμού και ανάπτυξης, η λίμνη αφέθηκε στην τύχη της, Σε μια περιοχή που προσφέρονται τα οικοσυστήματά της ως βάση για σύνθετες μορφές ήπιας ανάπτυξης, η Κορώνεια, που ήταν πλούτος για τον τόπο, έγινε κρανίου τόπος.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησης αν λάβει κανείς υπόψη ότι, σαρανταοχτώ (48) μελέτες έχουν συνταχθεί για την σωτηρία της λίμνης και καμμιά δεν εφαρμόστηκε. Το Master Plan που υπάρχει και αυτό με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης δεν έδωσε αποτελέσματα. Και εδώ βλέπει κανένας ποιές μπορεί να είναι οι τραγικές συνέπειες σε βάρος της ζωής των κατοίκων, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, όταν η κυβέρνηση φλυαρεί,δημαγωγεί και αδρανεί, όταν προβάλλεται και προωθείται ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης, όταν το περιβάλλον καταστρέφεται για να διευκολυνθούν τα διάφορα συμφέροντα, όταν τα λύμματα πετάγονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη, όταν δεν υπάρχουν οι υποδομές για την συγκέντρωση των νερών απ’ την ευρύτερη λεκάνη και για την σωτηρία της λίμνης.

Η καταστροφή της λίμνης Κορώνειας είναι ένα ιστορικό έγκλημα για το οποίο κανένας δεν μπορεί να ζητήσει επιοίκεια απ’ τις μελλοντικές γενιές. Εγινε στα χέρια της πολιτείας και της κυβέρνησης, έγινε μπροστά στα μάτια όλων των αρμοδίων και των υπευθύνων.

Ο ΣΥΝ εγκαίρως φώναξε. Εδώ και τρία χρόνια. Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο εκδηλώσεις για την σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, οι οικολογικές δυνάμεις της περιοχής και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχουν φωνάξει κατ’ επανάληψη, στη βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη έχει καταθέσει ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά όλα ακολούθησαν την προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Η λίμνη ξεράθηκε και δεν έμειναν παρά οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Κωπηλατικού Κέντρου με μια μεγάλη ταμπέλα απ’ έξω που λέει “ενοικιάζεται”.

Για τα προβλήματα των αγροτών και την κυβερνητική πολιτική

Οι αγρότες είναι δικαιολογημένα σε αναστάτωση γιατί βιώνουν μια διπλή κοροϊδία. Προεκλογικά τους υπόσχονταν ότι θα φάνε με χρυσά κουτάλια και μετεκλογικά τους λένε “ να κόψουν το λαιμό τους”, γιατί δεν γίνεται αλλοιώς.
Ας θυμηθούν οι κ. Σημίτης και κ. Καραμανλής πόσες φορές μοίραζαν το Γ΄ΚΠΣ προεκλογικά υπέρ των αγροτών.

Σήμερα, σε όλους τους κρίσιμους τομείς, στα σημαντικά προϊόντα για την εθνική οικονομία υπάρχει εγκατάλειψη. Οι Ελληνες αγρότες του 2002 είναι ο πιο φτωχός αγρότης σε ολόκληρη την Ευρώπη και πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος για να καλλιεργήσει, για να διατηρήσει την παραγωγή του, για να εξασφαλίσει το προϊόν της δουλειάς του. Ο Ελληνας αγρότης βλέπει διαρκώς το εισόδημά του να μειώνεται και ο ίδιος να γίνεται διαρκώς φτωχότερος.

Μόνον ο κ. Σημίτης ζώντας στο δικό του κόσμο, μόνο η κυβέρνηση χωρίς να συναισθάνεται τις τραγικές ευθύνες που έχει, για την κατάρρευση του αγροτικού τομέα μπορούν να φτιάχνουν αυτές τις εικονικές παραστάσεις για τους αγρότες. Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμμιά κοινωνική νομιμοποίηση πια. Είναι μια κοινωνική πολιτική που απομακρύνεται από τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, είναι μια κυβερνητική πολιτική που ολοένα και περισσότερο επιβαρύνει, εκείνους που δεν έχουν, τους μικρούς και μεσαίους,εκείνους δηλαδή που δεν αντέχουν.Είναι μια κυβερνητική πολιτική που μεγαλώνει στο εσωτερικό της κοινωνίας το αίσθημα της αδικίας και την πικρή γεύση της ανισότητας. Ανιση κατανομή βαρών και εισοδημάτων, μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, οι αγρότες αφημένοι στην τύχη τους με μια κυβέρνηση. την ώρα που φουντώνουν τα προβλήματα, να φλυαρεί αυτάρεσκα για τον εαυτό της.

To Γραφείο Τύπου