Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/12/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την έκθεση του ΔΝΤ

Η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ενδεικτική ότι παρά την αλλαγή προσώπου στην πρωθυπουργία και κομμάτων στην κυβέρνηση, το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας είναι προδιαγεγραμμένο όσο συνεχίζεται αυτή πολιτική.

Η μεγαλύτερη ύφεση που διαβλέπει το ΔΝΤ για το 2011 (-6%) και το 2012 (-3%) δεν είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, αλλά άμεση συνέπεια της εντεινόμενης πολιτικής λιτότητας. Η πρωτοφανής μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η φοροεπιδρομή με κάθε δυνατό τρόπο και το ξήλωμα κάθε μορφής κοινωνικού κράτους έχουν οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στα πιο χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει και η ανεργία έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην μειώνεται και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται.

Η ομολογία της αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής από τους ίδιους τους σχεδιαστές της δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Για την ακρίβεια λαμβάνει χώρα σε κάθε επίσημη έκθεσή τους! Το εξωφρενικό όμως είναι ότι κάθε φορά που ομολογούν την αποτυχία τους, προτείνουν ακόμα σκληρότερη εφαρμογή της πολιτικής που έχει αποτύχει. Τα νέα μέτρα ύψους 25 δις ευρώ (11,5% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2015, θα εντείνουν την κοινωνική αποδόμηση και θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία πιο κοντά στην καταστροφή. Οι επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων και η περικοπή κοινωνικών δαπανών θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό.

Και ενώ μέχρι τώρα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της φιλοτεχνούσαν το επιχείρημα ότι οι περικοπές αφορούν το δημόσιο τομέα «για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα», η προτροπή του ΔΝΤ για όξυνση της επίθεσης και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η απαίτηση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την απενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τον καταποντισμό του κατώτατου μισθού είναι μέτρα που αποκαλύπτουν με τον πιο σαφή τρόπο τον απώτερο σκοπό της μνημονιακής πολιτικής: την φτωχοποίηση της κοινωνίας για να καμφθούν οι αντιστάσεις και να περάσουν όλες οι εργοδοτικές αξιώσεις.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο αποδεχόμενη πλήρως το πλαίσιο πολιτικής της τρόικας και τις επιταγές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας θα κληθεί να εξαπολύσει στο άμεσο επόμενο διάστημα την πιο σκληρή επίθεση που έχει γνωρίσει ο κόσμος της εργασίας στην χώρα μας. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι και όλοι όσοι πλήττονται από τις πολιτικές τους θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής