Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/12/2011

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας το τρίτο τρίμηνο του 2011 και την συνάντηση της τρόικας με τον Υπουργό Εργασίας

Tα επίσημα ποσοστά ανεργίας για το τρίτο τρίμηνο του 2011, παρότι αυτό καλύπτει ολόκληρη την τουριστική περίοδο που είναι αυξημένη η εποχιακή απασχόληση, κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα. Η  πραγματική όμως ανεργία έχει φτάσει ήδη στο 22% και κινείται ολοταχώς μέχρι τις αρχές του 2012 προς το 26%, δηλαδή στα ποσοστά του 1961, που ήταν η χρονιά με το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών που έφυγε ποτέ από την χώρα μας.

Αυτά τα ανθρωποκτόνα ποσοστά ανεργίας, με κύρια θύματα τους νέους, που ένας στους δύο και μάλιστα από τα πιο εξειδικευμένα τμήματά τους αναγκάζεται να ξενιτευτεί, είναι αποτέλεσμα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ακροδεξιάς , οι οποίες οδηγούν την οικονομία σε βαθειά ύφεση και τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο Υπουργός Εργασίας υποκρίνεται ασύστολα, σχετικά με τη μείωση του κατώτερου εγγυημένου μισθού που ζητάει η τρόικα, γιατί ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει μαζί της για την κατάργηση του  και έχει νομοθετήσει αυτή τη συμφωνία με το νόμο 3845/2010.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αυτού του νόμου, στην παράγραφο 7, αναφέρεται ρητά ότι οι ομοιοεπαγγελματικές, οι κλαδικές και οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να αποκλίνουν από τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ορίζουν τον κατώτερο εγγυημένο μισθό.

Όσο αφορά την συμφωνία του Υπουργού Εργασίας με την τρόικα, για μειώσεις και των υπολοίπων μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, όταν όλοι αυτοί μιλούν για την βελτίωσή της εννοούν την αύξηση μόνο των επιχειρηματιών, τραπεζιτών και εφοπλιστικών κερδών.

Η συμφωνία επίσης του Υπουργού Εργασίας με την τρόικα για την μείωση  των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών έχασαν φέτος 8,5 δις ευρώ, σε σίγουρη χρεοκοπία – άλλοθι για τους συνεταίρους ΔΝΤ – ΕΕ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ  και ακροδεξιάς για να εξαερώσουν τις συντάξεις.

Ο Λαός μας τη μόνη επιλογή που έχει για να γλυτώσει από την πείνα και την εξαθλίωση, είναι να στείλει στον «αγύριστο»  την τρόικα και την κυβέρνηση και να αναδείξει με τους αγώνες και την ψήφο του μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση, που θα σταματήσει την μνημονιακή ληστεία και θα ανοίξει  νέους ελπιδοφόρους δρόμους σοσιαλιστικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου