Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2011

Ανακοίνωση για την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και το ΤΣΜΕΔΕ

Η αντιδημοκρατικά ορισμένη τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  Σειρά τώρα έχει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα φέρει νέο βαρύ πλήγμα  σε όλους τους εργαζόμενους. Τα κυβερνητικά βέλη στρέφονται και στους μηχανικούς και το ταμείο μας το ΤΣΜΕΔΕ.

Από τη μια μεριά μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος επενδύθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΣΜΕΔΕ το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών  του ταμείου μας, ύψους 2,8 δις ευρώ, σε ελληνικά ομόλογα. Τώρα, μετά την περίφημη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, τα ομόλογα αυτά οδηγούνται υποχρεωτικά με τις ευλογίες και τις υποδείξεις της συγκυβέρνησης σε κούρεμα 50%

Παράλληλα και ενώ  η ανεργία θερίζει τους μηχανικούς με ποσοστά μεγαλύτερα του 30% (40% και πάνω για τους νέους συναδέλφους), με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλονται  νέες αυξήσεις στις εισφορές, που ξεκινούν από 15% και φτάνουν σχεδόν στο διπλασιασμό τους. Έτσι ύστερα από εφτά χρόνια ασφάλισης ένας μηχανικός, είτε εργάζεται είτε είναι υποαπασχολούμενος είτε είναι άνεργος, θα πληρώνει περισσότερα από 600 ευρώ το μήνα στο ταμείο. Ο στόχος είναι προφανής: να απομακρύνουν από το επάγγελμα μεγάλες μάζες μηχανικών, εξαιτίας των δυσβάσταχτων εισφορών και να διαλύσουν έτσι ουσιαστικά το ταμείο. Ο υπουργός «αντεργατικής πολιτικής και ανεργίας» κ. Κουτρουμάνης κατέστησε σαφές, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των φορέων των μηχανικών στις 15/12, ότι δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική και διαλυτική πολιτική.

Δε μας εκπλήσσει η επίθεση των μνημονιακών δυνάμεων στους μηχανικούς. Εξάλλου οι μηχανικοί δεν είναι οι μόνοι. Επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι, συνολικά η κοινωνία, εξαιρουμένων των εχόντων, των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που τόσα χρόνια πλουτίζουν σε βάρος μας. Στην αταλάντευτη άρνηση και αλαζονία του υπουργού και της συγκυβέρνησης των τραπεζών απαντάμε από τη δική μας πλευρά: ούτε βήμα πίσω! Οι σαράντα μέρες απεργίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργία μας δίνουν δύναμη κι ελπίδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας είναι ο συντονισμός και ο κοινός βηματισμός των μηχανικών και των φορέων τους.

Ο αγώνας των μηχανικών είναι αγώνας για την ανατροπή της συγκυβέρνησης των τραπεζών και των πολιτικών της. Αυτός «ο θίασος» που νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές μας, πρέπει να φύγει. Να τον ρίξουμε οριστικά και αμετάκλητα. Τώρα είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με επίκεντρο την αριστερά. Οι μηχανικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνισθούμε για την ανατροπή και τη θεμελίωση μιας νέας κοινωνίας βασισμένης στις ανάγκες των πολλών.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ