Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2011

Επανακατάθεση Ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απειλούμενη κατάργηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με υπηρεσιακά έγγραφα που στάλθηκαν πρόσφατα στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου ζητείται από τη διοίκηση του Ταμείου η παροχή στοιχείων σχετικά με τους εργαζόμενους σε αυτό με απώτερο σκοπό την κατάργηση ή συγχώνευσή του. Από τις 24/10/2011 ο εξʼ ημών βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση ζητώντας να μάθει ποια είναι τα σχέδια του ΥΠ.ΕΘ.Α. για τον εν λόγω φορέα. Έκτοτε και παρά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας στην οποία έπρεπε να έχει λάβει απάντηση, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες. Γιʼ αυτούς του λόγους επανακαταθέτουμε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την ίδια Ερώτηση. 

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο έχουν δικαίωμα ειδικής εισφοράς από το κράτος. Μέχρι και σήμερα το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου (ΤΑΑΘΠ) αποτελεί φορέα παροχών ελάχιστης ανταπόκρισης προς τις συνταγματικές αυτές επιταγές και φορέα υποστήριξης της ευαίσθητης αυτή τάξης η οποία αριθμεί περίπου 12.000 μέλη.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της απόφασης για κατάργηση, συγχώνευση και μετατροπή νομικής μορφής φορέων του ΥΠΕΘΑ εξετάζεται η κατάργηση του ΤΑΑΘΠ και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του σε υπηρεσία του Υπουργείου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι το ΤΑΑΘΠ είναι ΝΠΔΔ, λειτουργεί απρόσκοπτα επί έξι και πλέον δεκαετίες και διαθέτει οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η περιουσία του προέρχεται κατά 81% από κρατήσεις που φτάνουν το 2% επί των συντάξεων των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και από σχολάζοντα περίπτερα και κατά 19% από το 2% του προϊόντος του ειδικού κρατικού λαχείου. Το ταμείο στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία και απασχολεί 8 έμπειρους υπαλλήλους έναντι 19 οργανικών θέσεων που προβλέπονται.

Η κατάργηση του ΤΑΑΘΠ και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του σε στρατιωτική υπηρεσία του Υπουργείου εκτός του ότι εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας, κρύβει μεγάλους κινδύνους σε ότι αφορά την ομαλή συνέχιση των λειτουργιών του ΤΑΑΘΠ από άλλη υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους 8 υπαλλήλους οι οποίοι βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η διατήρηση του ΤΑΑΘΠ ως αυτοτελούς ΝΠΔΔ κρίνεται επιτακτική λόγω της δραστηριότητάς του από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς του καθώς και για το γεγονός ότι δεν προκαλεί άμεση επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

 Με βάση τα παραπάνω,             

ερωτάται ο κ.Υπουργός

1.    Θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει απαράδεκτα σχέδια και εισηγήσεις για κατάργηση της αυτοτέλειας του ΤΑΑΘΠ;

2.    Θα φροντίσει για την ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΤΑΑΘΠ, την κατοχύρωση της περιουσίας του, την εγγύηση των παροχών προς τα μέλη του και την εξασφάλιση της εργασίας των οκτώ υπαλλήλων του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος Κ.Ο.

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης

Ηρώ Διώτη
Λάρισας

Θοδωρής   Δρίτσας
Α' Πειραιά και Νησιών

Τάσος Κουράκης
Α' Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ηρακλείου

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Β' Πειραιά

Βασίλης Μουλόπουλος
Επικρατείας

Δημήτρης Παπαδημούλης
Β' Αθήνας