Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/09/2002

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στα έργα του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τα έργα το Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά και ενημερώθηκε για τις ανασκαφές και την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του έκανε δηλώσεις:

Ο ΣΥΝ με διορατικότητα και ευθύνη είχε ζητήσει να μη γίνουν Ολυμπιακά έργα στο Σχοινιά και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, όπου έχουν συσσωρευθεί ιστορικά σύμβολα και φυσικές ομορφιές, μνημεία πολιτισμού. Η κυβέρνηση προχώρησε αγνοώντας τις ενστάσεις και διαμαρτυρίες επιστημόνων, περιβαλλοντικών και οικολογικών ενώσεων, ελλήνων και ξένων μελετητών.

Αποτελεί μνημειώδες δείγμα κυβερνητικής έπαρσης και ανευθυνότητας η έκφραση του κ. Βενιζέλου ως Υπουργού Πολιτισμού ότι εκεί ήταν θάλασσα, ώστε να παρακάμψει τις σχετικές αντιρρήσεις για την πρόοδο των έργων.

Σήμερα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη των αρχαίων μνημείων μέσα στο οικοσύστημα του Σχοινιά, εκεί όπου τα κατασκευαστικά έργα κακοποιούν το περιβάλλον και την ιστορική μνήμη.

Τα ευρήματα δεν πρέπει να υποβαθμιστούν ούτε να σκεπαστούν από τα νερά της τεχνητής λίμνης του κωπηλατοδρομίου. Επίσης, δεν πρέπει να εξακολουθήσει η υποβάθμιση του υγροβιότοπου για την προστασία του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε πέρα από τις παχυλές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Εστω και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της. Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος κατά κόρον δήλωνε ότι εάν βρεθούν μνημεία, παρά την πεποίθησή του ότι πρόκειται για θάλασσα, θα διακόψει τα έργα.

Λύσεις υπάρχουν, τα Ολυμπιακά έργα δεν μπορεί να συνοδεύονται με καταστροφικές επιπτώσεις σε ότι αποτελεί ομορφιά, πλούτο, πολιτισμό και ιστορία της ζωής μας και της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου