Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2011

Τοποθέτηση βουλευτή επικρατείας Βασίλη Μουλόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής για τα δημόσια ΜΜΕ, την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους τους

 Την υπεράσπιση των δημόσιων ΜΜΕ, της ύπαρξης και της λειτουργίας τους, του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και την ανάσχεση κάθε προσπάθειας απαξίωσης και συρρίκνωσης του ιστορικότερου, ραδιοτηλεοπτικού διαύλου στη χώρα, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην χθεσινή τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος. Όπως υπογράμμισε, σχολιάζοντας την τροπολογία που αρχικώς κατέθεσε και κατόπιν απέσυρε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος : «Η τροπολογία Βενιζέλου οδηγεί στην απαξίωση οικονομική και επαγγελματική των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ και κυρίως στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι είναι μια ηθελημένη κίνηση που θέλει να απαξιώσει τη δημόσια τηλεόραση, να τη συρρικνώσει, να τη μεταβάλει σε προπαγανδιστικό μηχανισμό με εργαζόμενους απόλυτα εξαρτημένους από την πολιτική εξουσία, υπάκουους στην εκάστοτε πολιτική εξουσία και να δώσει ένα ακόμη δωράκι στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους εργολάβους ιδιοκτήτες τους τώρα που η οικονομική κρίση τα έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο». Ο κ. Μουλόπουλος επισήμανε ότι η κατάθεση της τροπολογίας από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών είχε ως μοναδικό στόχο να ακυρώσει την ψήφιση των τροπολογιών που είχαν ταυτόσημο περιεχόμενο και είχαν κατατεθεί, με την ουσιαστική συναίνεση της πλειοψηφίας των βουλευτών από όλα τα κόμματα της Βουλής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

«Κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα μιλήσω μόνο για τις τροπολογίες. Ξεκινάω με τρεις παρατηρήσεις: Πρώτον, ο κ. Βενιζέλος αιφνιδίασε όχι μόνο τη Βουλή, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό που, κατά την άποψή μου, έφερε σε δύσκολη θέση.

Δεύτερον, η συζήτηση, που αφορά και στις δυο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί –δηλαδή, και σʼ αυτή που έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου αλλά και της αιφνιδιαστικής του κ. Βενιζέλου- γίνεται απόντος του Υπουργού στις αρμοδιότητες του οποίου είναι η ΕΡΤ. Αυτό που φαίνεται λίγο περίεργο.

Τρίτον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχε υπογράψει την τροπολογία, που είχε την πλειοψηφία των Βουλευτών αυτής της Αίθουσας, έκανε πίσω λέγοντάς μας ότι ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά προς το παρόν αναστέλλεται για καλύτερες μέρες.

Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε πριν από λίγο μια τροπολογία για τα δημόσια ΜΜΕ και κυρίως για την ΕΡΤ, αλλά και για το ΑΠΕ και τα δημοτικά ραδιόφωνα. Ισχυρίστηκε ότι την κατέθεσε μετά από συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τη σύμφωνη γνώμη τους.

Πιστεύω ότι δεν λέει την αλήθεια, γιατί και εγώ και οι περισσότερο από εδώ μέσα μιλάμε με τους εργαζόμενους που είναι έξω και το διαψεύδουν αυτό το πράγμα. Όχι μόνο το διαψεύδουν, αλλά –για να χρησιμοποιήσω έτσι μια έκφραση του συρμού- διαφωνούν δημοσίως και καθέτως: δηλαδή, την απορρίπτουν ολοκληρωτικά.

Η κίνηση αυτή του κ. Βενιζέλου είναι ένας ελιγμός για να ακυρώσει την τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί –τις τροπολογίες οι οποίες είναι ταυτόσημες- και επαναλαμβάνω για τρίτη φορά ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Βουλευτών και μάλιστα διακομματική. Αυτό το λέω, κύριε Υπουργέ, διότι ως τώρα μας λέγατε κάθε φορά ότι ζητάτε τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Μια φορά που την πετύχατε, την πετάτε. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Η τροπολογία του κ. Βενιζέλου, ρίχνοντας ένα δόλωμα λίγων ευρώ επιπλέον από ό,τι προβλεπότανε από τον αρχικό σφαγιασμό των μισθών και των αποδοχών των εργαζομένων, περνάει ουσιαστικά όλα εκείνα για τα οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δύο εβδομάδες και για τα οποία δικάζονται από χθες σε μια δίκη παρωδία. Αυτή η δίκη ήταν ειλικρινά μια δίκη παρωδία, όπου η δικαστίνα καλείτο να πάρει μια απόφαση προειλημμένη και εννοώ από την Κυβέρνηση.

Η τροπολογία καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιμένει στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, στις εφεδρείες και μάλιστα επί τα χείρω γιατί εισάγει μισθολόγια πολλών ταχυτήτων και εργαζομένους πολλών ταχυτήτων και αντικαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις με υπουργικές αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος, δεν κατάλαβε ή μάλλον κάνει πως δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται το πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ δεν διεκδικούν μόνο τη φυσική επιβίωση τους, δεν ζητούν μόνο μισθούς που θα τους επιτρέψουν να εργάζονται αξιοπρεπώς, να βγάζουν το μήνα, υπερασπίζονται και κάτι άλλο, ένα υπέρτατο δημόσιο αγαθό και μια υπέρτατη αξία της δημοκρατίας: τη δημόσια τηλεόραση και την ουσία της δημοσιογραφίας.

Κύριε Υπουργέ, δεν νοείται δημοσιογράφος κρατικός υπάλληλος. Η έννοια αυτή καταργεί την έννοια, τη λέξη «δημοσιογράφος» και «δημοσιογραφία», καταργεί την ελεύθερη ενημέρωση και διακίνηση ιδεών, αξία κατοχυρωμένη και από το Σύνταγμα. Εκτός και αν πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε ένα μηχανισμό προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης, οπότε μπαίνουμε σε μια άλλη συζήτηση. Κρατικοί δημοσιογράφοι δεν υπάρχουν σε καμία δημοκρατική χώρα του πλανήτη.

Η τροπολογία Βενιζέλου οδηγεί στην απαξίωση οικονομική και επαγγελματική των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ και κυρίως στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι είναι μια ηθελημένη κίνηση που θέλει να απαξιώσει τη δημόσια τηλεόραση, να τη συρρικνώσει, να τη μεταβάλει σε προπαγανδιστικό μηχανισμό με εργαζόμενους απόλυτα εξαρτημένους από την πολιτική εξουσία, υπάκουους στην εκάστοτε πολιτική εξουσία και να δώσει ένα ακόμη δωράκι στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους εργολάβους ιδιοκτήτες τους τώρα που η οικονομική κρίση τα έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο. Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται και στην ιδιωτική τηλεόραση και πως προσπαθούν να επιβιώσουν.

Εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε την τροπολογία Βενιζέλου. Ζητάμε να την αποσύρετε και ζητάμε να τεθεί σε ψηφοφορία η αρχική τροπολογία που έχει την πλειοψηφία –το λέω για τέταρτη φορά- αυτού του Κοινοβουλίου. Ευχαριστώ».