Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2011

Απλήρωτοι άνεργοι μετανάστες που πήραν μέρος σε σεμινάριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

Στα πλαίσια κατάρτισης μεταναστών, παλιννοστούντων, προσφύγων και λοιπών ανέργων, πραγματοποιήθηκαν στη Θήβα από το πιστοποιημένο ΚΕΚ AMACON ADVANCED MANAGEMENT CONCULTANTS, δύο προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν το 2010 και συγκεκριμένα:

1ο πρόγραμμα: 06/04/10 έως 05/06/10 με 17 καταρτιζόμενους

2ο πρόγραμμα: 23/09/10 έως 17/12/10 με 15 καταρτιζόμενους

Στα προγράμματα συμμετείχαν άνεργοι, οι οποίοι για να πάρουν μέρος, διέκοψαν το ταμείο ανεργίας για το  διάστημα που διαρκούσε το πρόγραμμα.

Το ίδιο το ΚΕΚ πραγματοποίησε άλλα 4 προγράμματα στην Κόρινθο, στα οποία συμμετείχαν άλλοι 40 καταρτιζόμενοι.

Αφού υλοποιήθηκαν τα προγράμματα, οι καταρτιζόμενοι έδωσαν εξετάσεις για να αξιολογηθεί το επίπεδο κατάρτισής τους. Κάποιοι κρίθηκαν ικανοί απόκτησης πιστοποιητικού της ελληνικής γλώσσας, το οποίο τους χρειάζεται σε διάφορες περιπτώσεις. Όμως το πιστοποιητικό αυτό δεν το παρέλαβαν μέχρι σήμερα.

Έως σήμερα το συγκεκριμένο ΚΕΚ έχει εισπράξει την πρώτη δόση και για τα δύο προγράμματα. Δεν έχει εισπράξει τη δεύτερη δόση, αφού αδυνατεί να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα λόγω πτώχευσης που έχει κηρύξει από το 2009 . Το ίδιο το υπουργείο απασχόλησης και συγκεκριμένα η «Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ» ενημερώνει εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους , ότι περιμένει το ΚΕΚ για να εκταμιεύσει τα χρήματα και στη συνέχεια να πληρώσει τους εμπλεκόμενους.

Ενώ έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα, το ΚΕΚ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών. 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

•    Αφού το συγκεκριμένο ΚΕΚ είχε κηρύξει πτωχεύσει από το 2009,γιατί το Υπουργείο επέτρεψε στο ΚΕΚ να υλοποιεί προγράμματα το 2010, δίνοντάς του  προκαταβολή  το 40% του συνολικού κόστους του προγράμματος;

•    Είχε ενημερωθεί η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών και το Ε.Κ.Τ  από τον Συνήγορο του Πολίτη., ότι το ΚΕΚ ΑΜΑCON δεν υλοποιεί σωστά τη σύμβασή του; Αν ναι πήρε κάποια μέτρα ή  άφησε το ΚΕΚ να συνεχίζει τα προγράμματα και να εισπράττει σημαντικά χρηματικά ποσά χωρίς να τα πληρώσει τους άνεργους και τους εκπαιδευτές.

•    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να  πληρωθούν οι άνεργοι, οι οποίοι   υλοποίησαν το πρόγραμμα και στερήθηκαν το επίδομα ανεργίας για το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσης; Ομοίως πώς θα πληρωθούν οι εκπαιδευτές ;

•    Οι καταρτισθέντες που συμμετέχοντας στις διαδικασίες αξιολόγησης με επιτυχία, δικαιούνται  το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας, πώς προβλέπει το Υπουργείο να το εξασφαλίσουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Βασίλης Μουλόπουλος

Μιχάλης Κριτσωτάκης