Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/09/2002

Προεδρικό Διάταγμα για τους Συμβασιούχους

Σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εργασίας Δημ. Ρέππας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, που εδώ κι ένα χρόνο έχει φέρει στη δημοσιότητα την Οδηγία 1999/70, που η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει επίμονα να αποκρύψει, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Το νοσηρό κατασκεύασμα, το οποίο έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η κυβέρνηση, ως Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, που έρχεται αφού προ πολλού έχει εξαντληθεί η προθεσμία που άφηνε η κοινοτική οδηγία 1999/70, είναι θνησιγενές και βραχύβιο, γιατί από την άποψη της κοινοτικής νομοθεσίας είναι ολοκληρωτικά παράνομο.

Η κυβέρνηση εξαιρεί με ύπουλό και θρασύδειλο τρόπο όλο τον δημόσιο τομέα ( με διατυπώσεις όπως: «εξαιρούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που επιβάλλονται από διάταξη νόμου ή κανονιστική διάταξη», όταν πρόκειται για «θέσεις δημοσιονομικού δικαίου», «αν ο εργαζόμενος αμείβεται από πιστώσεις του Προϋπολογισμού», κλπ ), ενώ επανειλημμένα η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επίσημα δηλώσει ότι ο δημόσιος τομέας περιλαμβάνεται στις διατάξεις της Οδηγίας. Εξαιρεί επίσης προκλητικά και αναιτιολόγητα, με γνώμονα όχι το συμφέρον των εργαζομένων αλλά τις καλές σχέσεις με την διαπλοκή, το χώρο των οπτικοακουστικών μέσων, των τραπεζών, των αεροπορικών εταιρειών, κλπ Εξαιρεί τις συμβάσεις έργου πχ ΕΡΤ που υποκρύπτουν διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Θέτει απαγορευτικούς όρους για πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε σχέση με τη χρονική περίοδο ανάμεσα στις συμβάσεις για την μετατροπή τους σε αόριστης διάρκειας, όπως πχ αναπληρωτές καθηγητές. Δεν εφαρμόζει την αναδρομικότητα ενάντια στο πνεύμα της οδηγίας, με αποτέλεσμα να ανοίγει τον δρόμο μαζικών απολύσεων.

Η κυβέρνηση Σημίτη θα κάτσει πολύ σύντομα στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν εφαρμόζει μια από τις ελάχιστες φιλεργατικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Διαβεβαιώνω τους ενδιαφερόμενους ότι θα αναγκασθεί να ανακαλέσει τις εξαιρέσεις για τον δημόσιο τομέα, για τα οπτικοακουστικά μέσα, τις τράπεζες, για πολλές από τις συμβάσεις έργου κλπ. Θα τις ανακαλέσει και "θα πει και ένα τραγούδι".

Καλώ όλους τους φορείς των εργαζομένων συντονισμένα να προσφύγουν στο Ευρ. Δικαστήριο, όπου η παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας από την ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος."

Το θέμα της παράνομης σε βάρος των συμβασιούχων εφαρμογής της οδηγίας, επαναφέρει για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου με σχετική ερώτηση του ο Αλ.Αλαβάνος.

To Γραφείο Τύπου