Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/09/2002

Για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ για τους Συμβασιούχους

ΣυνέντευξηΤύπου Αλ.Αλαβάνου-Π.Λαφαζάνη σχετικά με τηνεφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ γιατους Συμβασιούχους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Α.Αλαβάνος, και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παν.Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας κ. Δημ. Ρέππα, σχετικά με την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ για τους συμβασιούχους. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Γραμματέας Κοινωνικής Προστασίας της ΓΣΕΕ, Δημ.Στρατούλης.

Στη Συνέντευξη Τύπου ο Αλ.Αλαβάνος τόνισε "την πλήρη διαφωνία, πολιτική, νομική και ηθική του ΣΥΝ με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Εργασίας που παραβιάζει κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα της Οδηγίας". Τόνισε, επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα "εξαιρεί όλο το Δημόσιο τομέα, δεν προβλέπει κανενός είδους αναδρομικότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων" και ότι "οι προϋποθέσεις εφαρμογής που θέτει για να χαρακτηρισθεί μια σύμβαση ως διαδοχική, όπως το εικοσαήμερο διάστημα μεταξύ δύο συμβάσεων, εξαιρούν χιλιάδες εργαζόμενους από την Οδηγία".

Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παν.Λαφαζάνης, κάλεσε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία πρόκειται να γνωμοδοτήσει επί του Προεδρικού Διατάγματος, να "γνωμοδοτήσει αρνητικά προστατεύοντας το συμφέρον των εργαζομένων". Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Επικρατείας "θα εξετάσει και τη συμβατότητα του Προεδρικού Διατάγματος με το Κοινοτικό Δίκαιο και θα στείλει το Προεδρικό Διάταγμα στο Υπουργείο Εργασίας για επανεπεξεργασία".

Ο Γραμματέας Κοινωνικής Προστασίας της ΓΣΕΕ, Δημ.Στρατούλης, σημείωσε ότι "αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο δείγμα γραφής μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί ασφάλειας των εργαζομένων". Το Προεδρικό Διάταγμα συνέχισε "κρατάει σε ομηρία και σε κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κατά παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου". Η ΓΣΕΕ, τόνισε, ζητά «η Οδηγία να εφαρμοστεί παντού τόσο στον ιδιωτικό όσο και το Δημόσιο τομέα και να έχει αναδρομική ισχύ».

Τέλος, έγινε γνωστό στη συνέντευξη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δεκτό αίτημα του κ. Αλ. Αλαβάνου για συνάντηση σχετικά με την Οδηγία και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα, 23/9.

To Γραφείο Τύπου