Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/12/2011

Ερώτηση του Μ.Κριτσωτάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει» το Γ. Ν. Νοσοκομείο Ρόδου

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Γ.Ν.Ρόδου βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο καθώς αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο και ουσιαστικά μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 14.04.11 που στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης μας προς το Υπουργείο Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Ρόδου τα οποία από τότε απειλούσαν την ασφαλή λειτουργία του, ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήριζε ως μύθους και παραμύθια τις αναφορές αυτές για τα σοβαρά προβλήματά του.

Η σταδιακή όμως αποχώρηση έως 31.12.11 40 εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η αποχώρηση 23 εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το Σεπτέμβριο αλλά και η σταδιακή συνταξιοδότηση εργαζομένων που δεν αντικαθίστανται έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση και ουσιαστικά την κατάρρευση του νοσοκομείου. Παράλληλα, ο Διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιούνται πλέον προγραμματισμένα χειρουργεία και τακτικές εισαγωγές παρά θα καλύπτονται μόνο τα έκτακτα, ενώ και σε κάθε πτέρυγα θα λειτουργούν το πολύ 12 κλίνες.

Οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται χωρίς τα νόμιμα ρεπό ανάπαυσης και άδειες ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες και εξαιρέσιμες αργίες 4 μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου).

Επειδή όμως η πολιτική αδιαφορία της Κυβέρνησης δεν μπορεί πια να καλυφθεί από την φιλοτιμία και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει μόνιμα το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου.

Επειδή δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενίσχυση του Νοσοκομείου με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και είναι φανερό πως η επί τόσα χρόνια αδιαφορία είναι μια καλά σχεδιασμένη προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και πλήρους υποβάθμισης του νοσοκομείου Ρόδου ώστε να μην μπορεί να επιτελεί το ρόλο του ως νοσοκομείου και να μετατραπεί σε Κ.Υ.

Επειδή πλέον υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές για την υγεία των πολιτών της Ρόδου.

Επειδή οι πολιτικές του μνημονίου διαλύουν το Ε.Σ.Υ.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε  κε Υπουργέ:

1.    Τι μέτρα θα ληφθούν από το Υ.Υ.Κ.Α. άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση; Σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προβείτε ώστε να στελεχωθεί το Γ.Ν. Ρόδου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να δοθεί έτσι λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου; Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να μη φύγουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν;

2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζομένους του νοσοκομείου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης