Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/12/2011

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης βασανισμού μεταναστών από αστυνομικούς του Α.Τ. του Αγιου Παντελεήμονα

Με αφορμή το αποτέλεσμα της δίκης της συγκλονιστικής υπόθεσης του βασανισμού Αφγανών προσφύγων από αστυνομικούς του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα το Δεκέμβρη του 2004 , η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη λύπη της που σήμερα σε μια περίοδο έξαρσης γενικά της ρατσιστικής – αλλά και ειδικότερα της αστυνομικής - βίας, με δεκάδες καταγεγραμμένα κρούσματα επιθέσεων ενάντια σε μετανάστες στη χώρα μας, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν τόλμησε να προχωρήσει στην τιμωρία των ενόχων με τη σημαντικότατη κακουργηματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ. 1 και 2 του Ποινικού Κώδικα για βασανιστήρια, όπως κατηγορούνταν, αλλά καταδίκασε τους δύο κατηγορούμενους  απλώς με την πλημμεληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ.3 για αδικήματα σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός καταγγελιών φτάνει τελικά στο ακροατήριο, και μάλιστα ύστερα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων και να υπονομεύεται συστηματικά η προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου