Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/12/2011

Πολιτικός καθοδηγητής του ελληνικού Μνημονίου, δηλώνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν, σε απάντησή του στον Νίκο Χουντή.

Μήνυμα με αποδέκτες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τρόικα, στέλνει ο Όλι Ρεν, αξιοποιώντας απάντηση στον Νίκο Χουντή, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ʽο πολιτικός καθοδηγητής του ελληνικού Μνημονίουʼ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, έθετε το θέμα της ʽδιαρκούς επιτροπείαςʼ της Ελλάδας από την Τρόικα, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, και ζητούσε να πληροφορηθεί συγκεκριμένα το νόημα της παραγράφου που ανακοινώνει τη συγκρότηση «επιτόπιας εποπτικής ικανότητας», με «αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο υλοποίησης του προγράμματος και την παροχή συμβουλών» καθώς επίσης, το ρόλο που θα έχουν οι λεγόμενοι ʽεθνικοί εμπειρογνώμονεςʼ που θα «συνεπικουρούν το έργο της Τρόικας».

Στην απάντησή που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Ρέν, δηλώνεται συγκεκριμένα ότι «Υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει τη συνεχή παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και των απαιτήσεων σχετικά με την πολιτική που έχει συμφωνηθεί, σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές, και σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (τους άλλους δύο εταίρους της ʽτρόικαςʼ). Αυτή η συνεχής παρακολούθηση πραγματοποιείται από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες, αλλά και από προσωπικό της που σταθμεύει στην Αθήνα, από το 2010».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο κ. Ρεν, σημειώνει ότι ναι μεν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου «δεν συνεπάγεται τη δημιουργία νέου οργάνου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», αλλά ότι «η Επιτροπή προτίθεται όντως να ενισχύσει τα κλιμάκια που ασχολούνται με την Ελλάδα, στις Βρυξέλλες και επιτόπου στην Αθήνα». (σ.σ. δηλαδή, της Task Force με επικεφαλής τον κ. Ράιχενμπαχ).

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα για τους λεγόμενους ʽεθνικούς εμπειρογνώμονεςʼ, σημειώνει ότι «Το ασχολούμενο με την παρακολούθηση της εφαρμογής κλιμάκιο της Επιτροπής στην Αθήνα μπορεί να περιλαμβάνει εθνικούς εμπειρογνώμονες σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες για το προσωπικό που αποσπάται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή».

To Γραφείο Τύπου