Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/09/2002

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για το Ιράκ

Ανακοίνωση τηςΠολιτικής Γραμματείας για το Ιράκ

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ εκφράζει την αντίθεση του στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να προχωρήσει σε νέο πόλεμο κατά του Ιράκ. Καταδικάζει τις πολιτικές των νέο-συντηρητικών κέντρων των ΗΠΑ, που στο όνομα ενός προληπτικού πολέμου επιδιώκουν να εδραιώσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους. Ηγεμονία οικονομική, στρατιωτική και πολιτική.

Θεωρούμε ότι:
Έχουμε ήδη εισέλθει σε μια νέα κρίσιμη φάση των διεθνών εξελίξεων, που τείνει να καταστήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις μόνιμο εργαλείο διαμόρφωσης των διεθνών συσχετισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να αποτελεί το πρόσχημα για συνεχείς πολεμικές εκστρατείες. Ομολογημένος στόχος της νέας επίθεσης είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρωπότητα, με αρνητικές πολιτικές, οικονομικές κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις.
Ειδικότερα:

Σε διεθνές επίπεδο

1. Θα ενισχύσει τις μιλιταριστικές επιλογές σε βάρος του αναγκαίου εκδημοκρατισμού των Διεθνών Σχέσεων και της Διεθνούς Νομιμότητας. Η παγκόσμια κινητοποίηση οφείλει να αποτρέψει την μετατροπή του ΟΗΕ σε οργανισμό επικύρωσης των όποιων μιλιταριστικών βλέψεων. Να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό του Ανώτατου αυτού οργάνου της διεθνούς κοινότητας και στην αναβάθμιση των δικαιοδοσιών της Γενικής Συνέλευσης. Να καταστήσει την πολιτική και την διπλωματία καθοριστικό εργαλείο διευθέτησης των διαφορών. Να διαφυλάξει τις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας χωρών και λαών.

2. Ο επικείμενος πόλεμος θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή της Μ. Ανατολής, στην οποία συνεχίζει να αιμορραγεί το άλυτο Παλαιστινιακό πρόβλημα. Στις σημερινές βεβαρημένες συνθήκες θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την άμεση επίλυση του Παλαιστινιακού με την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα οι λαοί του Ισραήλ και της Παλαιστίνης προς όφελος και των δύο πλευρών, προς όφελος της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή.

3. Σοβαρότατες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των αραβικών χωρών, οι λαοί των οποίων υποφέρουν από την έλλειψη δημοκρατίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ο πόλεμος θα βαθύνει αυτά τα ελλείμματα και θα επιδεινώσει την κρίση. Οφείλουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προς το συμφέρον των αραβικών λαών, της Ευρωπαϊκής κοινότητας και της χώρας μας.

4. Και αυτός ο πόλεμος στρέφεται εναντίον της Ευρώπης. Θα υπονομεύσει την προοπτική μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα παίζει αποφασιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις σε φιλειρηνική κατεύθυνση και θα αποτελεί παράγοντα αλληλεγγύης και ασφάλειας. ʼμεσα θα πλήξει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών με δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης.

Για τον λαό του Ιράκ

Χιλιάδες νέα αθώα θύματα θα πληρώσουν με την ζωή τους την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση. Ο πόλεμος του Κόλπου δεν συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ. Αντίθετα έπληξε εντονότερα τις όποιες αντιστάσεις στο δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Το οικονομικό εμπάργκο που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια σκοτώνει μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες μικρά παιδιά και τις προσπάθειες για οργανωμένη αντίσταση και εκδημοκρατισμό. Η δημοκρατία δεν οικοδομείται με ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και διαιώνιση της παρουσίας τους. Οι παλιότερες και πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν το επιβεβαιώνουν τραγικά.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ θεωρεί ότι:

Ο ΟΗΕ οφείλει να συμβάλει άμεσα στην επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ συνοδεύοντας την απόφαση αυτή με την άρση του εμπάργκο και με μέτρα πολιτικού ελέγχου που θα στοχεύουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο επικείμενος πόλεμος θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στο Κυπριακό σε αυτή την ευαίσθητη τελική φάση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Γενικεύει και νομιμοποιεί την στρατιωτική ισχύ ως μέσον επίλυσης των διεθνών προβλημάτων.
Μια σύρραξη στην πόρτα της Κύπρου θα δυσχεράνει και της διακοινοτικές συνομιλίες και την απρόσκοπτη ένταξη.
Οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα καθηλωθούν σε αυτή την κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας περίοδο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, πριν είναι πια αργά, στην Ε.Ε και την παγκόσμια κοινότητα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πολέμου. Να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία του Ιράκ και δεν θα παρασχεθεί καμία διευκόλυνση στα πολεμοχαρή σχέδια του Μπους.
Οι κίνδυνοι από τον επικείμενο πόλεμο ανησυχούν έντονα ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στις ίδιες τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κινήματα, διανοούμενοι, πολιτικές δυνάμεις άρχισαν να κινητοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καλεί την Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, τις μαζικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα να συμβάλουν στην διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή του νέου πολέμου.
Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας κοινότητας χρειάζεται διαφανείς πολιτικές διαβουλεύσεις και όχι πολεμικές ιαχές. Το έχουν ανάγκη όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι νέες γενιές.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου