Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/09/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρέσβη του Ιράκ

ΟΧΙ στονσχεδιαζόμενο εναντίον του Ιράκ πόλεμο απότην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα. στα γραφεία του κόμματος με τον Πρέσβη του Ιράκ κ. Φαρούκ Αλ Φιτιάν.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε

Με κατηγορηματικό τρόπο ο ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του στον σχεδιαζόμενο εναντίον του Ιράκ πόλεμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπους, κηρύσσοντας τον διαρκή πόλεμο εναντίον στόχων που επιλέγει κάθε φορά ο ίδιος, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, διεκδικεί τον ρόλο του Αυτοκράτορα της παγκοσμιοποίησης.

Δεν υπάρχει άλλοθι, ούτε ευγενείς στόχοι για ένα νέο προληπτικό πόλεμο που ουσιαστικά συντηρεί και απλώνει σε όλο τον κόσμο τη διαρκή απειλή της βίας κι αποσταθεροποίησης.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου πολέμου θα είναι δραματικές για το λαό του Ιράκ. Ουσιαστικά αυτός ο πόλεμος θα καθηλώσει και θα ταλαιπωρήσει την Ευρώπη, θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για όλες τις χώρες της περιοχής, της Μεσογείου και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα. Τόσο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι όλοι όσοι αντιστρατεύονται τα πολεμοχαρή σχέδια του Προέδρου Μπους θα πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα κινήματα κατά του νέου πολέμου οφείλουν να τα αξιοποιήσουν και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και ο ΟΗΕ. Πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες, να μην περιφρονείται και υπονομεύεται συστηματικά ο ΟΗΕ. Τα διεθνή προβλήματα λύνονται με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και όχι με συνεχείς πολεμικές εκστρατείες.

To Γραφείο Τύπου