Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/12/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Στρατούλη στο «Ράδιο 9» σχετικά με τις καταγγελίες και την παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων

O Δημ. Στρατούλης, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ 9 (Χ. Μπότσαρης) ανέφερε σχετικά με τις καταγγελίες και την παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις παρεμπόδισης του έργου τους από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ σημαντικές λόγω της θέσης τους αλλά και λόγω των συγκεκριμένων υποθέσεων που ερευνούσαν και μαζί με την παραίτησή τους συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της κυρίαρχης πολιτικοοικονομικής ελίτ της χώρας μας σε βάρος της δικαιοσύνης και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της.

Από το όλο θέμα προκύπτουν τρία πολιτικά συμπεράσματα:

1.    Οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο εισαγγελέων έγιναν, γιατί οι έρευνές τους προφανώς προκάλεσαν δυσαρέσκεια στα τμήματα του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου που εμπλέκονται στις ερευνώμενες υποθέσεις. Εάν δούμε ποιες υποθέσεις χειρίζονταν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (τεχνητή διόγκωση ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ, υπόθεση PROTON BANK, λίστα μεγαλοφοροφυγάδων κ.λπ.) και ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες εμπλέκονται σ΄ αυτές, θα καταλάβουμε ποιοι και γιατί ασκούσαν παρεμβάσεις στο έργο τους.

2.    Η θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα από την κυβέρνηση του Γ.Α.Παπαπανδρέου δεν έγινε για να καταπολεμηθεί το οικονομικό έγκλημα και η φοροδιαφυγή, αλλά για να κατευναστεί η λαϊκή οργή λόγω του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι των σκανδάλων μένουν πάντα ατιμώρητοι.

3.    Η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την πολιτική παρέμβασή τους σε βάρος του έργου των δύο οικονομικών εισαγγελέων, αφού παραδέχονται ότι ετοίμαζαν νομοθετική ρύθμιση για ουσιαστική αντικατάστασή τους με το πρόσχημα της ανάθεσης του έργου τους σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό.

Κατόπιν τούτου, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε αφ΄ ενός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, και αφ΄ ετέρου ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προωθήσει την αναγκαία έρευνα σε σχέση μ΄ αυτά που καταγγέλλουν οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς.

To Γραφείο Τύπου