Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2005

Μήνυμα του Συνασπισμού για την 8 Μάρτη

Τα δικαιώματα και τα προβλήματα του μισού και πάνω πληθυσμού της γης φέρνει στο προσκήνιο η 8η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τα δικαιώματα αυτά κατακτημένα μετά από μακρόχρονους αγώνες, βρίσκονται σήμερα σε αμφισβήτηση και υπονομεύονται τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική με συγχρονισμένη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Εργοδότες, συντηρητικοί πολιτικοί και η ιεραρχία σε αγαστή συνεργασία βάλλουν εναντίον νομικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των γυναικών.

Η πολυδιαφημισμένη ασύδοτη ελεύθερη αγορά απαιτεί την παράδοση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, εμπορευματοποιεί συλλογικά αγαθά και υπηρεσίες.

Μαζί δε με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύεται η εφαρμογή της ισότητας στην πράξη που είναι και το ζητούμενο.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη "φρόντισε" έγκαιρα για την συνταγματοποίηση της αγοράς ως αρχή οργάνωσης των σχέσεων στην κοινωνία και επομένως καταντά άνευ ουσίας, η συμπερίληψη τελικώς της ισότητας των φύλων στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα ο αγώνας για την ισότητα των φύλων, συμπορεύεται με την πάλη για την ήττα των ιδεών και των πρακτικών του νεοφιλελευθερισμού, του μιλιταρισμού, του θρησκευτικού και πολιτικού φονταμενταλισμού.

Απαραίτητο στοιχείο σε αυτόν τον αγώνα, είναι η ενότητα δράσης του πολύμορφου και πολύχρωμου φεμινιστικού κινήματος, η συμμαχία του με τα ριζοσπαστικά κινήματα που αγωνίζονται για "Έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός", δηλαδή, η συμπόρευση με το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που στοχεύει, όχι μόνο στο φρενάρισμα της εφαρμογής της ισότητας αλλά και στο πισωγύρισμα και την αναίρεση των κατακτήσεων.

Ο Συνασπισμός εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των γυναικών, για τα δικαιώματά τους και θεωρεί ότι αυτοί αποτελούν μέρος του αγώνα του λαού για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

To Γραφείο Τύπου